reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Böbrekler e zarar veren şeyler

Yazar fotoahmet 25 Mayıs 2018 Cuma 0 yorum
Böbrekler organizmayı toksinlerden arındırmak, tansiyonu ve kandaki kırmızı kan hücresinde dengeyi sağlamak gibi önemli işlevlere sahiptir. Ancak gün içinde farkında olmadan yaptığımız hatalar, böbreğin kendi işlevini yam olarak yerine getirmeye izin vermez. Ürolog Bora Özveren böbreklerin yoran alışkanlıkları şöyle sıraladı:


1. Az su içmek: Gün içinde yeteri kadar su içmedigimizden böbreklerin  de kan dolaşımı azalır ve kanda toksinler birikir. Bu maddelerin vücuttan atılması için gün içinde 2 litre su içmeyi alışkanlık haline getirmelisiniz.

2. Fazla tuz tüketmek: Böbrekler Sodyumun yakılmasını ve vücuttan atılmasını sağlar. Eğer aşırı tuz sarf etseniz, böbreklerin  bu natriumu yakmak için sürekli meşgul olacak ve giderek fonksiyonları zayıflayacak.

3. Uzun süre idrarı tutmak: idrarı tutmak mesane kasına zarar verir ve zayıflatır. Ayrıca, böbrek yetersizliğine sebep olabilir.

4. Rastgele ağrı kesici kullanın: Çok sık ve aşırı ağrı kesici kullanmak zaman içinde böbrek yetersizliğine neden olur. Bu nedenle, ağrı kesicilerden sık sık kullanmamaya çalışın.

5. Aşırı kahve ve çay içmek: Kafein ve tein içeren içeceklerin çok sık ve aşırı tüketilmesi böbrekler için çok zararlıdır. Çünkü bu maddeler kan basıncını yükseltir ki bu da böbreklere hasar verir.

6. Çok protein tüketmek: Aslında, protein içeren yiyecekler çok faydalıdır. Ama gereğinden fazla protein almak böbreklere zarar verir.

7. Aşırı alkol tüketmek: Alkol tüketimi böbreklerde toksin birikmesine ve zamanla böbreklerin yeterli şekilde beslenme neden olur.

8. Sigara içmek: Birçok araştırma sigaranın böbrekler de dahil olmak üzere tüm organlara zararlı olduğunu uzun yıllardır ortaya koydu.

9. Nezle ve grip gibi hastalıklar: Bu tip hastalıklar sırasında yeterince dinlenilmez ise böbrek yetersizliği yaşanıyor.

10. Uykusuz kalmak: Uyku sırasında organlar dinlenir ve yenilenir. Eğer uykusuz kalırsanız, organlarınız aşırı çalışmak zorunda kalır ve dinlenme yapamıyor.

Böbrekler, omurgalılarda bulunan fasulye biçiminde boşaltım organlarıdır. 13 cm boyuna kadar olabilen böbrekler, boşaltım sisteminin bir bölümünü oluştururlar. Bu organlar, başta üre olmak üzere atıkları kandan süzer ve onları su ile birlikte idrar olarak boşaltırlar. Böbrekleri ve böbreklere etki eden hastalıkları inceleyen tıbbi dal nefrolojidir.[1] Nefroloji, adını Yunanca “böbrek” anlamına gelen nephros sözcüğünden alır. Böbrek(ler) ile ilgili anlamında kullanılan renal sözcüğü ise Latince renalis sözcüğünden gelir.[2] Böbreklerin içindeki süzme birimlerine nefron denir. Her böbrekte yaklaşık 1 milyon nefron bulunur.[

Hiç yorum yok: