reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Miyom nedir. Belirtileri neleri ve tedavi şekilleri nelerdir

Yazar fotoahmet 25 Mayıs 2018 Cuma 0 yorum
Kadınlarda miyoma

Miyoma çocukluğun hormonlardan asılı olan xoşxasseli tümörü. Kadınlarda kasık ve karın ağrısı ile kendini göstermektedir veren miyomalar kısırlık ve çocuk düşmelerine neden olur. Miyomalar, çocukluk ve çocukluk ağzında görülen normal dışı düz kas dokusu büyümeleri. Miyomalar çocuklukta miyometrium denilen kas tabakasında bulunan düz kas hücrelerinin anormal büyümesi ile ortaya çıkıyor. Çok zaman birden çok miyoma oluşur.

Miyomalar kadın cinsiyet üyelerinin en yaygın tümör hastalıklarından biridir. Her dört kadından birinde görülüyor. 30-40 yaşlarında görülen miyomalar menopuzadan sonra küçülür. 40 yaş üstü kadınların yüzde 40’da miyoma var ve bu kadınların yüzde 75 bundan habersizdir.

Miyoma neden oluşur?

Miyomaların varoluşunun temel nedeni bilinmese de, kadınlık hormonu olan esterogenin miyomaların büyümesine yol açtığı söyleniyor. Gebelikte artan östrojen sayesinde bu miyomalar daha da büyüyor. Menopuza zamanı ise östrojen düzeyi azalır ve miyoma küçülüyor. Aile üyelerinden, annesinde, kız kardeşinden miyoma olan kadınlarda miyomanın oluşma ihtimali yüksektir.





Hangi hızla büyüyor?

Hamilelik sırasında ve östrojen içeren ilaç kabul ettiğinde daha hızlı büyüyor.

Doğum kontrol hapları kabul edenlerle kabul etmeyenler arasında miyomanın oluşma sıklığında fark görülmemiş.

Miyomaların tipleri nelerdir?

Çocuklukta olan miyomalara çocukluk ağzında da rastlanır. Subseryoz miyomalar: Vajınanın dış tabakasında bulunmaktadır. İntramural miyomalar: Vajınanın orta tabakasında bulunmaktadır Submüköz miyomalar: Vajınanın iç tabakasında yerleşen miyomalar Saplı miyomalar: Vajınanın dışına doğru büyüyen miyomalar paraziter miyomalar: Karın içinde çocukluğun xarcində bulunan miyomalar.

Belirtileri nedir?

Birçok miyoma kendisini hiç açığa vermez. Miyomaların neden olduğu ağrılar büyüklüğü, konumu ve sayısına göre değişir. Kasık, karın ağrısı, kasık ve karında dolgunluk, baskı hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı, fazla ve uzun süren adet kanaması ve ara kanamalar belirtileri sayılır. Miyomaların çocukluk içine baskı yapması sonucunda bu anormal kanamalar görülür. Sık sık idrara gitme ehiyac olur. Çocukluğun alt tabakasında bulunan miyoma bağırsak ve sektuma zarar verebilir. Sonuçta kabızlık oluşur.





Miyomalar kısırlığa yol açar?

Çocukluk kapsamında olan miyomalar kısırlığa yol açabilir. Yumurta kanallarına etkileyerek spermin yumurtaya ulaşmasını, döllənməni engellemektedir. Miyoması olan kadınlarda hamilələyin bozulması, düşme olasılığı yüzde 40 oranında yüksek olur. Miyomalar büyüyerek fetusun büyümesini engellemektedir. məliyyatla miyomaların çıkarıldıktan sonra kadınların yüzde 80’i sağlıklı çocuk sahibi olabiliyorlar.

Miyomaların tanısı için jinekolojik muayene gerekir. Tüm miyomaların ameliyatla çıkarılmasına gerek yoktur. Ağrı, baskı hissi, düzensiz, çok anormal kanamalar olmayan hastalarda miyoma boyutları düzenli gözetimi ile izlenir.

Miyoma ile kist arasındaki fark nedir?

Miyoma çocukluk kapsamında, veya dışında oluşan kas hücrelerinin bir araya geldiği katı tümörler. Kist ise yumurtalığın içinde su dolu keseler ve her ikisi de iyi huylu.

Hiç yorum yok: