reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Çocuklarınızı tembih ederken bunları dikkate alın

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Kanun-kurala sevk edilmeyen çocuklar özgürlüğün mahiyetini idrak edemez. Maalesef, bazı ebeveynler yasaları özgürlük hissine aykırı olarak kabul ederler. Onlar çocuklar için çerçevesiz bir ortam oluştururlar. Çerçevesiz ortamda yaşayan çocuklar babanın dikkat ve sevgisini değerlendirir olmayacaktır.


Bu ise büyük bir trajedidir. Kural-yasadışı ortamda yaşayan çocuk kendini kontrol edemiyor ve kendi çevresine yıkıcı tutum gösterir. Bu tip çocukların suça, vahşete daha fazla eğilimi olur. Fıtraten merhametli olan bir varlık yanlış terbiye neticesinde amansızlaşa olabilir.

Bazen öyle insanlarla karşılaşıyoruz ki, çocukluğunu tam özgür ortamda geçirdiğinden geleceğini belirlemek yeteneğini kaybetmiştir. Onlar ebeveynin yerine kendileri için yasalar uygulamış ve bu yetersiz yasaların sonucunda yaratıcılık yeteneklerini kaybettiklerini.

Tembih ise tatsız olsa da, bazı durumlardaysa zorunludur. Eğer ebeveyn bebeği kötü alışkanlıklardan güzellikle vazgeçeceğini bilmiyorsanız, demek tenbehden kullanmalısınız. Ama tembih ve terbiye ayrı mefhumlardir. Terbiye kural yasalarla tanışlıqdırsa, tembih itaatsizliğe göre verilen cezadır. Tembih terbiyeyi, terbiye ise tenbehi değiştirebilirsiniz. Eğer ebeveyn çocuğa tembih uyarı yapmışsa tembih etmeye hazır olmalıdır. Bazı ebeveynler çocuğu

tənbihle korkutmakdan haddi aşarlar. Bu iş tavsiye edilmez.Eğer böyle yaparsanız sabit kural kanunları zayıflatmıştır olacaksınız. Eğer tembih etmek fikriniz yoksa, bu konuda danışmamağınız iyidir.Tenbihle korkutup, onu yerine yetirməyəcəksinizsə, çocuğun kötü işini görmezden işlemi daha iyidir. Değerli ebeveyn olmak için düşünülmemiş hareketlerden ve bu hareketlerin başarısız sonuçlarından sakınılmalıdır.

Peki çocuk için somut tembih boyutları var mı?

Cevapsız hataya göre tembih aynı hataya uygun olmalıdır. Sadece sabah dişini fırçalamadığı için çocuğu hevesle beklediği futbol musabakasından mahrum etmek doğru değildir. Çünkü diş yıkamayla futbol arasında ne ilişki var ?! Aslında, çocuğun kendi dişini fırçalamaması ciddi tenbihe layık değildir. En iyi yol budur ki, çocuğun kendi dişini yumasında bizzat iştirak edilmelidir. Demek, tembih hem kalite, hem de miktar açısından bırakılmış noksana uygun olmalıdır.

Ağır tembih sonucunda çocuklar öğrenebileceği bir işin karşısında aciz kalabilir. Eğer çocuklar tenbihi kendisine karşı zulüm olarak kabul ederse, rahatsız olmalı, ona tenbihin önemini anlatmaya çalışılmalıdır. Fakat ılımlı cezalar daha etkilidir.

Gözlemlerden anlaşılmaktadır ki, çok ağır tenbihin sonucunda çocuk bir de kötü duruma düşmemek için yol arıyor.

Bir misal: sınıfta kızları incitmiş bir oğlanı öğretmen zorlamıştı ki, beş yüz defa “ben daha kızları incitmeyeceyim” sözlerini yazsın. Bu oğlanla yapılan sohbetlerden anlaşıldı ki, onun kızlara karşı yok, öğretmene karşı tavrı değişti. O, kanaat getirmişti ki, kızları kaldıklarında incitsin. Bu oğlan kızlara karşı kötü ilişkinin mahiyetini anlamamıştı.
Eğer çocuğunuzun herhangi bir kötü işi defalarca tekrarlıyorsa, ona işin mahiyetini anlatmaya çalışılmalıdır. Dikkatine ulaştırılmalıdır ki, bu çalışmaya göre tembih edilecektir. Ona bildirin ki, nasıl tembih olunacağı hakkında ortak karar çıkarılacak. Çocuğun kendisinden sorun ki, o hangi tenbihe layıktır. İnanın ki, onun önerdiği tembih yöntemi kendi ağırlığı ile sizi tecrübelendirecek. Bu yöntemden istifade eden bir babaya çocuk böyle teklifler etmişti: “Bana üç hafta yemek verme”;“Bir yıl arkadaşlarımla görüşmeye izin verme …”

Sizin kendi evladınızla tembih hakkında tavsiyeleşmeniz onun tembihinde hafifletir. Bu yöntemin uygulanması sonucunda siz adil hakim olarak kalıyorsunuz.

Tembih çocuğun terbiyesinde o zaman etkili olur ki, ebeveyn durumu kontrol altında saklaya bilsin. Ama kendi muhabbetinizi de esirgememelisiniz.Çocuk hissetmelidir ki, onun düşünceleri dikkate alınır. Tembih türü seçilirken çocuğun duyguları dikkate alınmazsa görülen iş olumsuz sonuçlara neden olabilir. Örneğin, birçok ebeveyn çocuklarına odalarını düzenlemediğinden  saldıra bilmiyorlar. Oysa, sohbet odanın tamamen temizlenmesinden yok, kısmen yığışdırılmasına gidiyor. Çocuk kıyafetlerini eve geldiğinde atmamalıdır. Eğer ebeveyn ilan ederse ki, elbisesi yere atılan çocuk ev işlerinde on beş dakika yardım etmeli , çocuklar kendi noksanını gidermeye çalışır. Ebeveyn olabilir, mahcup bir görkemde çocuğa desin: “Bütün yollar verim vermediğinden seni tembih etmeye mecburum ve bu son yoldur.”

Tenbihe sevk eden muamele hakkındaki önceki hatırlatma çok önemlidir. Bu uyarı ona seçim şansı verir. O, kendi tavrını değişmekle tenbihin önleyebilir. Demek istiyorum ki, onun yanına tokat vurmazdan önce ona uyarı edin. Ona tavrını değişmekle tokatı önlemek imkanı vermelisiniz. Bu durumda tavrını değişmeyen çocuk onun ne beklediğini önceden bilir. Aklınızda tutun ki, bu tokat acıtıcı olmamalıdır. Ona gücünüzü göstermeniz yeter. Çocuğun bu küçük silleden sonra şiddetle ağlamasına hayret etmeyin.
Devamını Oku...

ANA

Yazar fotoahmet 0 yorum
ANA ….
BEBEK: Allahım dünyaya gedəcəm ama oradanə edecem bilmiyorum.
ALLAH: senin için bir melek yarattım o seninle ilgilenecek …
BEBEK: Allahım onların dilini bilmiyorum nasıl anlayacağım.
ALLAH: Senin için yarattığım melek, sana onların dilini öğretecektir.
… BEBEK: Allahım dünyada çok kötülükler nasıl başa çıxacam?
ALLAH: Meleğin seni canı pahasına koruyacak sakın korkma “
Melekler gelir ve dünyaya gelme zamanı geldiğini söylerler, bebek Allahın huzurunda götürülürken tekrar sorar:
BEBEK: Allahım, benim için yarattığın meleğin adı ne?
ALLAH: Adının hiçbir önemi yok ona ‘‘ ANA ‘‘ de yeter … ♥♥♥
Devamını Oku...

Bebeklerde kabızlık tehlikesi

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bazen anneler bebeklerde doğuştan veya lap bebeklikten ağır kabızlık gözlüyor.
kabızlık bile çocuklarda günlerce devam ediyor, ana daim imalardan kullanmalı olur, çocuklar sadece imalenin yardımıyla dışkı salgılar. Bu durumda ana gözlememelidir ki, bozulma kendiliğinden geçecektir. Bu çok tehlikeli belirti. Bunun nedeni Qirşprunq hastalığı olabilir.

bebeklerde kabızlık
bebeklerde kabızlık
ger çocuklar bebeklikten kabızlık tan eziyet çekiyorsa, onu mutlaka çocuklar gastroenterologu muayene etmelidir.


Qirşprunq hastalığı doğumsal hastalıktır. Bu hastalık sırasında yoğun bağırsağın bir bölümünde (veya tüm yoğun bağırsakta) sinir hücreleri olmuyor ki, sonuçta yoğun bağırsağın aktivitesi bozulur – bağırsak boşalmır, dışkı burada günlerce yığılır ve kabız hastalıgı oluşur. Bu durumda kabızlık tan sadece imalənin yardımıyla kurtulun mümkündür. Dışkı kütlesinin bağırsakta birikmesi bağırsağın hayli uzamasına ve enlenmesine neden olur.

Hastalık çoğunlukla doğdugu andan kendini gösterir. Hastalığın semptomları genelde çocuk doğduktan hemen sonra meydana çıkar. Qirşprung hastalığının daha hafif formlarında hastalık çocuğun daha büyük yaşta bulunabilir. Erkekler kızlarla karşılaştırıldığında kabızlık daha sık rastlanır.

Qirşprung hastalığı sırasında bağırsağın daha büyük veya daha küçük bölümü zarar görebilir ki, hastalığın belirtileri daha ağır veya daha hafif olur. Çocuklarda Qirşprung hastalığının ağır formlarında doğuştan bağırsak aşılmazlığıyla olur.

Kabızlık Hastalığın ilk belirtileri:
– Kronik kabızlık,

– Köp,

– Karnın büyümesi (çocuğun karnı kurbağanın karnına benziyor).

Hastalık ilerledikçe bu gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır: anemi (kansızlık), hipotrofiya (vücut ağırlığının azalması), göğüs kafesinin deformasyonu, fiziksel gelişimin ve boyatmanın yavaşlatan vb.

Büyüklerde bu kabız hastalıgı kendini kronik kabızlık, köp, karın ağrıları ile gösterir.

Hastalık kademeli olarak gelişir. Kabız olan çocukta bebeklikten gözlenir ve daha önce imalelerin yardımı ile kolaylıkla giderilir. Daha sonra imalenin kullanımı daha az sonuç verir, hastanın durumu ağırlaşıyor: vücut ağırlığı azalır, hastayı karın bölgesinde ağırlık, acılar rahatsız ediyor, nefes darlığı gelişir, anemi ve değişim süreçlerinin bozulması görülür. Hastalığın geç evrelerinde imalenin kullanımı yardım etmiyor. Bu aşamada ağır fiziksel yükleme, beslenmenin keskin degişmesi çok ağır ve hastanın yaşamı için tehlikeli olan bağırsak keçilmezliyine neden olabilir.

Böylece, kabız olan hastanın  diğer nedenlerinden (ödem sonucu, yaşlı insanlarda atonik gebizlikler, non-spesifik xoralı kolit sırasında kabızlı vb.) Farklı olarak Qirşprung hastalığı sırasında kabızlık doğduğu andan gözlenir ve çok ağır niteliktedir.

Qirşprung hastalığının yegane etkili tedavi yöntemi cerrahi işlemdir.

Saglık

Kabızlığın nedenleri
Kabızlık, bağırsaklardaki atıkların ya da dışkının sindirim sisteminden çok yavaş geçmesi durumudur. Bu, dışkının sertleşmesine ve kurumasına neden olur.

Normalde dışkı, bağırsakların kasılma hareketi ile ilerler. Fakat beslenmenizde yeterli lif ve su tüketmediğiniz zaman ya da kolondaki kas kasılmaları yavaş olduğu zaman, dışkı sertleşir, kurur ve kolondan çok yavaş bir şekilde geçer. Bu da kabızlığa neden olur.

Bağırsak yavaşlığına neler sebep olur?
Yetersiz sıvı alımı ve dehidrasyon
Yetersiz lif alımı
Tuvalete gitme ihtiyacı geldiği halde sonraya ertelemek
Fiziksel aktivitenin azlığı
Spastik kolon rahatsızlığı
Yaşam tarzındaki değişiklikler (hamilelik, yaşlanma ve seyahat etme gibi)
Hastalıklar
Laksatiflerin sık ya da yanlış kullanımı
Felç, diyabet gibi hastalıklar
Rektum ve kolondaki problemler
Bazı ilaçlar
Hormonal değişiklikler
Hemoroid ve anal fisuriler
Vücutta oluşan tuz kaybı
Omurilik yaralanmaları
Bazı nadir durumlarda kabız, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Mesela, kolon kanseri gibi.

Kabızlık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yazar
6701
Kabız olan sorunu olan bir aile üyesi
Hareketsiz olmak
Yatalak olmak
Lif açısından fakir bir beslenme tarzına sahip olmak
Yaşlılık
Yeterli sıvı almamak
Bazı ilaçların kullanılması
Kemoterapi
Kadınlar, erkeklere göre daha sık kabız sorunu yaşamaktadırlar ve çocuklar da yetişkinlerden daha sık bu problemle karşılaşırlar.

Tedavi yöntemleri
Çoğu vakada, basit yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise medikal yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Beslenmede ve hayat tarzında değişiklikler
Yüksek oranda lif içeren besinler tüketmek
Düzenli egzersiz
Düzenli sıvı alımı
Tuvalette vakit geçirmek. Tuvalette oturmak için kendinize zaman ayırın. Ayrıca tuvalete gitme ihtiyacını hissettiğiniz zaman ertelemeyin.
Laksatifler (bunu sadece doktorunuz önerdiği zaman kullanmalısınızdır. Çünkü bağımlılık yapabilmektedirler)
Devamını Oku...

Çay lekesini nasıl temizleyebilirsiniz?

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çay lekesini nasıl temizleyebilirsiniz ; Çay lekeleri, diğer bir çok leke gibi olumsuz anlamda bir lekedir. Fakat zamanında müdahale ve evdeki malzemelerden kullanarak bu lekeden çok kolay kurtulabilirsiniz.

Çay lekesini nasıl temizleyebilirsiniz
Çay lekesini nasıl temizleyebilirsiniz
Eğer çay kıyafetinize döküldü ise ilk olarak elbiseyi çıkarıp bol soğuk suya tutarak lekeli bölgeyi ovalayıb, lekenin çıkıp çıkmadığına dikkat etmelisiniz. Daha sonra en az yarım saat soğuk su dolu bir kapta tutun. Elbiseniz ağdırsa ve lekeyi çıkarmakta zorlanıyorsanız elbisesi gece adi suda veya beyazlatıcı bir araç eklediğiniz suda tasarruf edebilirsiniz. Renkli çamaşırlarınız için ise bu türden kıyafetler için özel olarak üretilmiş ağardıcılar veya renkliler için kullandığınız deterjan toz eklediğiniz suda tasarruf edebilirsiniz. Ancak arada kontrol etmekte fayda var.

İnatçı çay lekelerinden kurtulmak için; diğer önerimiz ise çay lekesinin üzerine bir litre suya karışdırdığımız bir kaşık sirkeyi sürtmektir. 5-10 dakika sakladıkdan sonra her zamanki yıkadığınız şekilde yıkayabilir ve açık havada karada görebilirsiniz. Kuruturken dikkat edilmesi gereken ise kurutma makinesi kullanmak etmemektir. Aksi halde çok sıcak olan kurutma makinesi lekenin o bölgeye yerleşmesinde büyük rol oynayacak. Eğer çay lekesi parçaya hopubsa, beyazlatıcı kullanmadan çıkarmanız pek mümkün olmayacak. Bunun için yukarıda belirtildiği gibi renkliler ve beyazlar için özel üretilmiş ağardıcılar işimize yarayacak.

Halıdan çay lekelerini çıkarmak için; ise, öncelikle dökülen çayın çoğunu kuru ve beyaz renkli bir bez yardımıyla alın. İkinci olarak, bu bölgeye bir miktar su dökün, ama çok dökmemeğe dikkat edin, aksi takdirde leke yayılabilir ve kurumaz. Evdeki elma sirkesinden bir miktar bir beze dökerek lekenin üzerine bu bez yardımıyla sürün. Yaklaşık 10 dakika kadar bekledikten sonra temiz bir bez ve su ile içten dışa doğru silin.

Kısacası, ne kadar hızlı müdahale ederseniz, o kadar etkili sonuç elde edersiniz ve unutmayın ki, en iyi temizleyici soğuk sudur.
Devamını Oku...

Mutlu çocuk terbiye etmenin yolları

Yazar fotoahmet 0 yorum
Mutlu çocuk terbiye etmenin yolları ; Çocukların mutlu, neşeli ruhsal durum, psikolojik sağlıklı büyümeleri için anne nasıl davranmalıdırlar?

Çocuklarınıza var olduğu gibi kabul edin. Başarılar, başarısızlıkları, başardıklar ve başaramadıkları için evladınızı deyerlendirmeyin. Onlar sizin bir parçanız. Onları oldukları gibi sevip değer verin. Gelişimi için elinizden gelenleri ederek ona destek olun. Mutlu çocuk terbiye etmenin yolları

“Herkesten iyi olsun” ifadesinden uzak olun. Her açıdan gelişmesi için gerekli yönlerde desteğinizi verirken “sen herkesten iyi olmalısın” diye evladınıza psikolojik gerginlik yaşatmayın. Başarması için destek olun, fakat bu zaman evladınıza baskı yapmayın.
Kendisini arkadaşları, çevredeki arkadaşları ile karşılaştırıldığında etmemesini öğretin. Karşılaştırma yaparken çocukta özüne iman hissinin aşağı inmesi veya aşırı özgüven vb. gibi duygular yaşanabilir.

Çocuklarınıza sevmeyi öğretin. İnsanları, hayvanları, bitkileri, doğayı vb.

Ona olan sevginizi göstermekten çekinmeyin. Onun bu bölüm her zaman ihtiyacı var. Onu koşulsuz sevdiğinizi, sizi hirslendirdiyi zaman da, bir şeyi yapmayı yapamayacağın da – her zaman sevdiğinizi ona hissettirin.
Evladınızın yaptığı çalışmalara, hislerine saygı yanaşın. Sizin için çok basit görünen bir mesele onun için oldukça önemli olabilir.

Ona inandığınızı hissettirin. Size sadece doğru danışacağına inandığınızı ona bildirin.

Yaptığı hatalara göre ceza alibsa demek ki, artık bu hatalarını unutmağınız gerekir. Geçmişte yaptığı hataları tekrar -tekrar hatırlatmağınız yanlıştır.

Çocuklarınıza değerli olduğunu hissettirin. Evladınıza değer verin.

Evladınızla ilişkin karar verirken onların da görüşlerini bildirmesine izin verin.
Devamını Oku...

Çocuklara özür dilemeyi ögretmek

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuklara özür dilemeyi ögretmek ;En iyi terbiye örnek olabilmektir. Bir şeyi yüz kere söylemektense, bir kez yaşayarak göstermek daha etkili ve inandırıcı olur.

Çocuklara özür dilemeyi ögretmek
Çocuklara özür dilemeyi ögretmek
Ailede çocuklar büyüyor, onların terbiyesi ebeveynlerin en büyük kaygısıdır. Tabii ki, tüm ebeveynlerin çocuklarının güzel terbiye ile sağlıklı yetişmesini arzu ediyorlar. “Güzel terbiye” deyince, elbette, öncelikle kişinin aklına adil olmak, hakkı yerine durmak, başkalarına karşı samimi, mütevazi davranmak, insanlara fayda vermeye çalışmak, zulme boyun eğmemek … gibi özellikler geliyor.

Bu saydıklarımın içerisinde adalet ve tevazu, hiç şüphesiz, çok önemli bir yer tutar. Aslına kaldıklarında çoğu olumlu nitelikler aynı ağacın dalları gibi birbirine bağlıdır.

İnsanız ve hatalardan, günahlardan sığortalanmamışız. Bilerek veya bilmeyerek hatalar yapıyoruz. Hatamızı anladıgımız  gibi onu düzeltmeye çalışmalıyız. Bizim için en doğru yol, en hayırlı seçim de budur.

Eğer aile başçısısınız ve çocuklarınız sizin her yaptığınıza göz koyuyor, sizden öğrenirler. Öğrenmek derken, denenmiş bir gerçek var ki, çocuklar duyduğunu yok, gördüğünü götürür. Eğer çocuklarınıza söz verip yerine yetirmemisinizse, bir de onunla dürüstlükten, merdlikden, adil olmaktan söylemeniz abestir. Çünkü çocuk o yalanınızı ortaya vurmasa da, kalbinde söylediklerinize yok, elediklerinize göre değer verecek. Ebeveyn için de bu, çok ağır felakettir ki, çocuğu ona inanmıyor, sözüne itimat etmiyor, ama bunu ortaya atıp onu üzmür, sadece, ağır yük gibi kalbinin bir yanında tutar.

Çocuga verilen sözleri tutmak
Belki bir söz olundu ve nasıl olmuşsa, o verdiğiniz sözü unuttunuz. Çocuğunuz da o sözü size hatırlatmaya haya eder, istemiyor ki, kalbinizi kırsın veya size inanmadığınızı yüzünüze desin. Üstünden hayli geçtikten sonra birden verdiğiniz o söz yadınıza düşüyor. Çoukların nazarında kendi itimadınızı kurtarmak için mutlaka özür dilemek gerekir. Sadece özür dilemek yeterli değil, verdiğiniz sözü de yerine getirmeye çalışmalısınız. Eğer iş işten keçibse, yani o vediniz daha bir önem taşımıyorsa veya onu yerine getirmek mümkün değilse, o hatayı telafi edebilmek için öneriler ileri sürmelisiniz. Yani önemli olan güveni onarmak, çocuğun nazarında yalancı ebeveyn olarak tanınmamakta.

Başka örnekler verecek ihtiyacınız olup ve hiç farkına varmadan çocuğunuz için çok gerekli bir kağıdı veya herhangi yazıyı onun izni olmadan götürmüsünüz. Şimdi çocuğunuz o kaybın yerini doldurmak için pek acı çekmelidir. Elbette, özür dilemek gerekecektir.

Başka bir örnek: ders yılı başladı, ama siz herhangi sorun yüzünden cocuklarınıza vaat ettiğiniz şeyleri halen ala bilmemisiniz. Elbette, hem özür dilemek, hem de gerçeği onunla paylaşmak gerekir.

Ders yılını başarıyla başa vuracağı takdirde, ona bisiklet hediye edeceğinizi söylemiştiniz, yine size bağlı olmayan veya herhangi mazeretini gecikir ve evladınız o hayaline kavuşmak için çok sabırsızlık ediyor. Yine hem özür dileyecek, hem de gerçeği söyleyip, biraz daha beklemesini rica edeceksiniz.

Sadece evlattan değil, eşinden, bacıdan, kardeşten, komşudan, daha doğrusu, kime karşı hata işlemisinizse, ondan özür dilemek sizi akıllı çocuğun gözünde daha da yüceltir.

Tabii ki, duyarlı davranmalı ve mümkün olduğunca hatalardan, günahlardan uzak durmaya çalışmalıyız. Ama elimizden bir hata çıktıysa, onu ortadan kaldırmak için de elimizden geleni yapmalıyız. Sizin evladınız anlamış olmalı ki, insan başkalarının hakkını tapdamamağı, tapdadısa, hatasını anlayan gibi hakkı, adaleti kurtarmak etmeyi kendisinin hayat prensibine çevirmelidir.

Eğer ailede, çocuklarınızın kulağı eşide-eşide komşunun gıybetini ediyorsanız, onun hakkında iftira iseniz, inanın ki, en büyük hasar kendinize değecek. Çünkü bu kadar ağır bir olaydan sonra çocuğunuz ne kadar çalışsa da, kendi nazarında sizin dürüst insan obrazınızı formalaşdıra olmayacaktır.

Özür dilemek manevi yüksekliktir cocuklara özür dilemeyi ögretmek gereklidir
Özür dilemek manevi yüksekliktir ; özür dileyen adil kişidir. Hem de ceza alacağından korkmadan, güçlü, üstün olduğu halde özür dilemek, karşı tarafın kim olmasından, sosyal durumundan bağımsız olarak ondan helallik istemek büyüklüktür.

Özür dilemeyi eksiklik sayan, haksız olduğunu bile bile inat eden, kibirli davranan hiç iyi adam olamaz.

Tevazu insanın büyüklüğünün, büyüklük ise kiçikliyinin ölçüsüdür. El arasında söylendiği gibi, ağaç ne kadar çok bar verirse, başını o kadar düşük diker. Barlı ağaç gibi dolu olup, mütevazı davranmak avantajdır.

Bu konuda orta yolu tutmak çok önemlidir. Büyüklük göstermek zararlı, kendine zulmetmek olduğu gibi, hata işlemeyi ve özür dilemeyi adet haline getirmek de insana bir şey kazandırmaz. Ama her durumda özür dilemek tekebburden daha iyidir.

Biz çocuklarımızdan özür dilemeyi bilmeliyiz ki, onlar da bir hata işlediklerini anlayan gibi özür isteğe bilsinler. Yani terbiyenin temeli ebeveynlerin aittir. Bu konuda ebeveynler ne ekerlerse, onu da biçerler. Doğru, bazen bu prensip de kendini doğrultmur, ama herhalde biz ebeveyn olarak boynumuza düşenleri eksiksiz olarak yerine getirmekle mükellefiz.

Özür dileyemeyen cocuklara özür dilemeyi ögretmek
Özür dilemeyi yapamayan çocuk; veya bunun karşılığını ne zamansa ağır şekilde ödemeye mahkum olur, ya da bu tekebburune göre toplumdan çıxdaş edilir. Aslında bu tür insanları kimse sevmez, onlara güven, itimat etmez. Üstelik de, büyüklük öyle bir manevi hastalıktır ki, uzak çevreden başlayarak merkeze doğru yaklaşır ve bir gün çocuk aynı yaklaşımı en yakınlarına, babasına bile gösteriyor.

Özür dileyeni bağışlamak da manevi yüceliğin, büyüklüğün belirtisidir. Kullarının günahlarını bağışlayan Allah bu yolu tutan kullarını sever.

Evde çocuklar büyüyor. Bazen onlarla sohbet ediyorsunuz ve bu sohbet sırasında öğüt veriyorsunuz, ama emin olun ki, sizden duyduklarını değil, gördüklerini ederler. Bu nedenle ne söylediğinizi ve ne diyeceğinizi ireliceden iyice ölçüp biçmelisiniz. Evladınızın adil, mütevazi, samimi, iyi olmasını istiyorsunuz. Bunun için gerek onda görmek istediğiniz özellikleri kendiniz yaşayarak gösteri etdiresiniz. Çocuk sizin söylediklerinizi lafta değil, gördüklerinden alarak kendi ruhuna, karakterine hopdurmalıdır. Eğer bunu başarırsak, demek, amacınızı yerine bilmisiniz.

Özür dilemekten çekinmeyin. Eğer çocuklarınızdan özür dileyin ki, o da büyüyüp bir hata işleyince, başkalarından özür isteğe bilsin. Yoksa eylemde boşa gidecek ki ?! Bir gün her şeyin hesabı-kitabı olmayacak mı? – Elbette, olacak. Var, inanın ki, var, her alınan nefesin, her atılan adımın hesap-kitaba çekileceği bir gün var. Evladınızı o güne hazırlamak istiyorsanız, bu dediklerimiz hakkında ciddi ciddi düşünmelisiniz. Düşünün, doğru yönde düşünmek de ibadettir. Düşünün, Allah kolaylık versin!
Devamını Oku...

Çocuğa ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli?

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuğa ayakkabı alırken nelere dikkat etmeli. Ortopedlerin ebeveynlere ipuçları:

1. Bazen duyuyoruz ki, tüm çocuklar ortopedik ayakkabı giymelidir. Fakat bu böyle değildir. Sağlıklı çocuğa ortopedik ayakkabı gerekmez. Çocuğa kaliteli ve doktorların tavsiyelerine uygun seçilmiş ayakkabı seçmek gerekir. Bu çok önemlidir. Doğru seçilmemiş ayakkabıların sonucu – çocukta pençe ve kamet sorunlarıdır. Astar yumuşak olan ayakkabılar iyi bir seçim değildir. Böyle ayakkabıda çocuk 2 saatten fazla gezmemelidir.

2. Çocuk ayakkabıların belirli standartları mevcuttur. Ayakkabı deriden olmalıdır (hem ayakkabının üstü, hem de içi). Bu çok önemlidir. Çocuklar çok hareket ediyor – koşuyor, zıplıyor. Yapay malzemelerden yapılmış ayakkabıda çocuğun ayakları çok güçlü terleyecek. Bu ise zararlıdır. Ayakkabının altlığı katı olmalıdır ve aynı zamanda kolayca eğilmeli. Altlığın esnek olması çok önemlidir. Astar deriden, rezinden ve diğer modern malzemeler olabilir. Ayakkabının arkası kapalı ve katı olmalıdır. Dabanına yüksekliği 1 / 2-1 cm olmalıdır. Sıra dışı topuğu olan veya dabansız ayakkabılar tavsiye edilmiyor. Ayakkabının içerisinde supinator olmalıdır. Ayakkabının burnu sağlam ve yuvarlak olmalı, çocuğun parmakları için yeterli alan olsun.

3. Çocuğa ayakkabı alırken dikkatli olun ve belirli kurallara uyun

Ayakkabıyı akşam almak tavsiye edilir. Bu hem çocuklara, hem de büyüklere ait olan kuraldır. Akşam seherle kıyasla pencenin boyutu 5-8% büyük olur.

Ayakkabı çocuğun ayağını sıkmamalıdır ve aynı zamanda çok büyük olmamalıdır (ayakkabı ayakta iyi oturmalıdır).

Parmaklar ayakkabının burnuna yaklaşık 1-1,5 cm mesafe kalmalıdır. Çocuğa ayakkabı geyindirdikden sonra ayakkabının arkasına çeçele parmağınızı sokun (çeçele parmağının ucu girmelidir).

Çocuğun topuğu ayakkabıda sağa-sola «oynamalıdır.”

Çocuğa yeni ayakkabı giyindirdikden sonra 5 dakika boyunca gezdirin. Daha sonra ayakkabıyı çıkartın ve çocuğun ayaklarında sürülmüş, kızarmış yerlerin olup olmadığına dikkat edin.

Eğer belirli bir süre sonra çocuğun ayakkabısı kendi biçimini kaybediyorsa, ayakkabıyı yenileyin.Eğer bu hal tekrarlanırsa, ortopedie başvurun.
Devamını Oku...

Çocuğunuzu dudaktan öpmeyin

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuğunuzu dudaktan öpmeyin ; Uzmanlar ebeveynlere uyardı. Onlara göre, çocukluk döneminde dudaktan öpmek cinsel hayatına etkiliyor. Peki, anne ve babaların çocuklarını dudağından öpmesi onların gelecekte hangi sorunlar yaşamasına yol açıyor? 

Çocuklar düşünün ki, bir şey ya iyidir, ya kötüdür. Çocuk bilinçaltı olumlu duygu yaşadığında onu iyi olarak kabul ediyor.Olumsuz duygu yaşadığında ise doğal olarak onu kötü bir olay olarak kabul ediyor. Anne ve babanın evladının dudağından sevgi ile öpüldüğünde bu, çocuğun hoşuna gidiyor. Bu olayı hafızasında iyi olarak kaydeder.

Çocuğunuzu dudaktan öpmeyin
Çocuğunuzu dudaktan öpmeyin
Çocuk başkalarının da dudağından öpmesine itiraz etmiyor. Çünkü çocuk düşünür ki, anne ve babasının her hareketi doğrudur. Dudaklar beyinde en fazla nöron sayısına sahip bölgelerden biri olduğu için bu duygunun kalıcı olmasına da neden olur.

Çocuk sonra büyüklerin onun dudağından öpmesini arzulaya, ya da onların bu isteğine olumlu cevap verebilir. Bu durum ne yazık ki, çocuğu tecavüzden savunmasız hale getirir. Çocuk yabancı kişileri ayırt edecek yaşa gelince de, bu davranışa itiraz etmesi olasılığı düşer, başkalarını dudaktan öpmeye de eğilimli olurlar. Bu çocuklarda toplumda başkalarına, özellikle, yaşıtlarına karşı ahlaksız hareketler yapması da gözlemlenebilir.

Babanın kızını, annenin oğlunu dudaktan öpmesi çocuğun gelecekteki cinsel yaşamını da olumsuz yönde etkileyebilir. Babanın oğlunu, annenin kızını dudağından öpmesi ise çocuğun gelecekte hemcinsine aşık olması yönümünde sorunlara neden olabilir.

Bu tür çocukların ergenlik dönemlerinde hızlı ve sağlıklı olmayan cinsel ilişkilere maruz kalması da gözlemlenebilir. Odur ki, sevgi ve qayğınızı çocukların dudaklarından değil, yanakların öpmekle teşhir edin.
Devamını Oku...

Bebeklerde pişik ve kızarıklık

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebeklerde pişik ve kızarıklık ; Bebeklerde oldukça geniş rastlanan bişik çeşitli nedenlere bağlı olur. Pişik bebeğin bez kullanılan bölgesinde kızaran iltihaplı bölgeye denir. Bebeğin gıdasını değiştirmesi, temizliği için kullanılan losyon, nem peçeteler, sabunlar da pişige neden olabilir. Ayrıca, bebeğin bezini uzun süre değiştirmemek de bu sorunu kaçınılmaz kılar. 

Pişik e karşı evde ne yapabilirsiniz? 
Vazelin pişik e karşı muhteşem araçtır. Bebeğin bezini değiştirirken kızaran bölüme ince tabaka şeklinde vazelin sürün. Vazelin sürmeden önce bebeği iyi yıkayıp kurulayın.

Bebeklerde pişik ve kızarıklık
Bebeklerde pişik ve kızarıklık
Hindistan cevizi yağı da nemlendirici etkiye sahiptir ve pişik  sorununda kullanılır. Bebeğin bezini her değiştirdiğinizde bu bölgeye hindistan cevizi yağı sürün. Kızarıklıklar  fazlaysa, hindistan cevizi yağının içine birkaç damla çay ağacı yağı da mükemmel ve yapabilirsiniz.

Emzirmek kendisi bebeği birkaç enfeksiyon ve bakteriye karşı korur. Enfeksiyon geçmiş bölüme birkaç damla anne sütü ekleyin. Sonra açık şekilde kurumasını bekleyin. Kuruduktan sonra bez bağlayabilirsiniz.

Zeytinyağının nemlendirici etkisi var. 1 çay kaşığı suyun içine 1-2 tatlı kaşığı da zeytinyağı ekleyip bebeğinizin altına nazikçe çekin. Sonra bezini kapatın.

Badem, susam (susam), jojoba yağları da pişiye kızarıklıklara  iyi gelir.Bebegi yıkadıktan ve kuruladıktan sonra bu yaglardan birini bebege sürün ve masaj yapın
Devamını Oku...

Bebek için masajın faydaları

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebek için masajın faydaları ; Bebeğinize her gün yemeğini yedikten yarım saat sonra ya da yıkadıktan sonra masaj yapabilirsiniz. Masaj yapacağınız odanın sıcaklığı 22-24 derece olmasına dikkat edin. Masaj yapan insanın saat, bilezik, parmaklarındaki yüzükleri çıkarmalı oluğunu da unutmayın. Masaj yağınızı hazırlayın, bebeğinizi masaj süresince odada yalnız bırakmayınız. 

Masaj nasıl yapılır
– Yeni doğmuş bebekler ilk masaj seanslarında 5 dakika masaj edilmelidirler. Sonra yavaş yavaş bu süre 20 dakikaya kadar uzatılabilir.

Bebek için masajın faydaları
Bebek için masajın faydaları
Bebeğinizin göbeği henüz düşmemişse, sadece göbeğin alt kısmına merkezden yanlara doğru masaj yapabilirsiniz.
Bebeğiniz masajdan rahatsız olursa masajı tutun. Bebek 4 haftadan daha küçükse masaj kısa ve zayıf okşamalar biçiminde olmalıdır. Bu arada bebeğinizin verdiği tepkileri de takip ederek ona göre hareket etmemiz gerekir.

Masajın fiziksel etkileri:
Bebek masajı kalp fonksiyonlarını ve kan dolaşımını harekete geçiriyor.
Cilde ve özellikle kaslara kan akımı hızlanır.
Uykuya getməni kolaylaştırır ve bebeğin daha sakin olmasına yol açıyor.
Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Devamını Oku...

Bebekler yıkanmak tan neden korkuyor

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebekler yıkanmak tan neden korkuyor ; Ebeveynler bu sorunla sık sık karşı karşıya. Bebek yıkanmaktan korkuyor, su ile dolu bir banyo görünce ağlıyor, bağırıyor. Bu durumda ne yapmak gerekir?

Yenidoğan bebek sudan korkmuyor. 9 ay boyunca anne karnında iken bebek suda durmayı ögrenıyor, su bebek için doğal ortamdır. Su çocuğa çok olumlu etkiler, suda olunca bebek rahatlar, sakinleşir. İşte bu nedenle doktorlar bebekleri sık sık yıkamayı (özellikle akşam yatmadan önce) tavsiye ediyorlar. Tüm ebeveynler bilir ki, yıkandıktan sonra bebek daha iyi uyuyor.

Bebekler yıkanmak tan neden korkuyor
Bebekler yıkanmak tan neden korkuyor
Eğer bebek sudan korkmaya başlamışsa, bunun nedeni genelde büyüklerin düzgün olmayan, tecrübesiz hareketleridir.

Öncelikle suyun sıcaklığına dikkat edin. Soğuk veya çok sıcak suya sokulan çocuk bunu hafızasında saklayacak ve bir kez su görünce ağlayacak. Dolayısıyla çocuğu 36-38 C gibi ısıtılmış suda yıkamak gerekir. Suyun ısısını elinizle degil dirseginizle kontrol edin – su vücut sıcaklığında veya biraz daha sıcak olmalıdır. Özel su termometrlerinden de kullanılabilir. Bu daha rahattır.

Bebeği çok dikkatli yıkamalısınız. Bebek annenin elinden kayıp legene düşerse, bu bebeğin hafızasında kalacak ve bir kez bebek sudan korkacak. Eğer tecrübeniz yoksa, tecrübeli olan(büyükanne, baba vb.) Yardıma çağırın.

Bebeği yıkarken özel çocuklar için olan şampuanlardan kullanın. Bu şampuanlar bebeğin gözlerini yakmaz. Özellikle şampuandan, sabundan vb. bu gibi araçlardan haftada 1-2 kez kullanılır. Diğer zamanlarda çocuğu sabunlamadan yıkamamalı.

Bebeği yıkamak için özel koltuk almak olur. Bu koltuk yıkama havuzuna monte ve anne bebeği tam rahat yıkama yapabilir. Yıkama havuzunun dibine özel küçük lastik halı serin ki, çocuğun ayakları sürüşmesin (bebek bundan korkuyor).

Daha büyük çocukları yıkarken yıkama havuzuna oyuncaklar atın (bu oyuncakları sadece çocuklar yıkarken kullanın), şampuanı köpükleyin (köpükler çocukların hoşuna gidiyor, çocuklar köpüklerle oynamayı hoşlanır), banyo odasına balonlar getirin.

Eğer çocuk havuza oturmak istemiyorsa, ama ayaktayıkamaya razıdır, çocuğu zorla otutturmayın.

Bazı çocuklar banyoda yıkanmayı sever, küvetden hoşlanmaz. Bu da büyük bir sorun değil.
Devamını Oku...

Bebek nasıl gezdirilir

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebek nasıl gezdirilir ; Bebekle açık havada dolaşmak onun sağlığı ve gelişimi için çok önemlidir.İyi havada siz bebeğinizle beraber güzel vakit geçirmek istiyorsanız, mutlaka bu zaman için ona gerekli olan her şeyi beraberinizde götürmelisiniz.

Bebek nasıl gezdirilir
Bebek nasıl gezdirilir
temiz plastik kutuda emzik,veya diğer hafif oyuncaklar, ani hava değişikliğine hazır olmak için ekstra kalın kıyafetler.Kış gezilerinde soğuk rüzgarlı havada özellikle dikkatli olmak gerekir. Çünkü bu yaşta bebek Fark etmemiş size diyemez. Bu nedenle donma ve genel soyumanın belirtilerini bilmelisiniz:
bebek sakin uzanıyor, çevreye tepki vermiyorsa

derisi ağarır, soğuyor, nabzı zayıflıyor.

Bu durumda çocuğu hemen sıcak yere götürmek gerekir. Isıtma tedricen, pasif şekilde yapılmalıdır – fırını, elektrik soba  kullanmayın. Bebeği sıcak örtüye sarın, ona tatlı sıcak sıvı verin ve ertelemeden doktora başvurun. Donmuş bölümleri her ne olursa olsun bir şeyler sürmek kesinlikle yasaktır!
Devamını Oku...

Çocuğun yabancı cismi yutması

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuğun yabancı cismi yutması
Çocuğun yabancı cismi yutması tehlikeli olabilir ; Bu sorunla bağımlı çocukların annelerinin büyük çoğunluğu karşı karşıya. Küçük çocuklar her şeyin tadına bakmaktan hoşlanır.

Genellikle çocuklar küçük eşyaları – küçük oyuncaklar veya oyuncakların parçaları, bozuk para, düğme, boncuk, taş, meyve çekirdekleri vb. gibi eşyaları yutarlar. Çoğu durumda bu çocuğun 1 yaşından 3 yaşına kadar oluşur. İşte bu nedenle küçük parçaları olan oyuncakların üzerinde 3 yaş ve üzerindeki çocuklar için yazılır.

Çocuğun yabancı cismi yutması
Çocuğun yabancı cismi yutması
Genellikle küçük boyutta olan, pürüzsüz yabancı cisimler çocukta hiç bir rahatsızlığa, ağrılara vs bozulmalara neden olmaz. Çoğu durumda bile yabancı cisimler 2-3 gün sonra kendiliğinden dışkı salgılanması sırasında çocuğun bağırsaklarında çıkıyor. Doktora danıştıktan sonra çocuğa bagırsakları çalıştırma ilacı verilebilir.

Sivri ve kesici eşyalar (iğne, iğne, cam vb.) Ise çok tehlikelidir. Onlar mide-bağırsak traktında takılabilir, onun duvarını delebilir veya kesebilir. Bu ise ağır hasara yol açar. Dolayısıyla eğer çocuk sivri veya kesici eşya yuttu ise, hemen ambulans çağırın. Çocuk kendini iyi hissedebilir, fakat bu hiç de tehlike yok değildir.Doktor gelene kadar çocuğa yemek ve sıvı vermeyin, çocuğu uzandırın.

Piller de (özellikle disk şekilli) çok tehlikelidir. Midenin asidik ortamına düştüğünde onlar hasarlı maddeleri bırakmaya başlar, bu sonuçta midenin kimyasal yanığına neden olur. Bu durumda da hemen ambulans çağırın.

Absorbe mıknatıslar da çok ağır bozulmalara neden olur – mide-bağırsak duvarların yırtılması, iç kanamalar vb. Şu anda çocuklar için magnitlerle olan özel akıllı oyuncaklar bırakılıyor. Bu oyuncakları küçük çocukları almayın.

Nispeten büyük ve ağır eşyaların (örneğin, demir kürecikler, iri demir para vb.) Yutması çocuğun sağlığı ve hatta hayatı için ciddi tehlike oluşturuyor. Belirli bir süre içinde burada kaldığında bu eşyalar gastrointestinal sistem duvarını yırtık ki, bu çocuğun yaşamı için tehlikeli olan iç kanamaya neden olacaktır. İşte bu nedenle çocuğun mide-bağırsak traktına yabancı cisim düştüğünde, mutlaka buradan çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bunun için çocuğun her dışkı salgılanmasını kontrol etmek gerekir. Eğer çocuk klozet kullanıyorsa, bir süre onu güvece otutturun.

Böylece, çocuklar keskin, kesici, iri ve ağır eşyâyı, pil, mıknatısı cıakrtmadıysa, hemen doktora başvurun.

Eğer istenilen diğer absorbe eşya 2-3 gün boyunca dışkı salgılanması sırasında çocuğun bağırsağından çıkmadıysa, mutlaka doktora başvurun.

Hastanede çocuğu cerrah muayene edecektir. Gerekirse cerrah ek muayeneleri (röntgen, endoskopik muayene, ultrason) belirler. Röntgen sırasında sadece demirden yabancı cisimler, taşlar, bazı cam türleri görünür, plastmassdan ve ağaçtan olan eşyalar ile görünmüyor.

Çocuk muayene edildikten sonra onun durumu ölçülür ve çocuğa acil tedavi belirleniyor veya çocuk hastanede doktorların kontrolü altında kalıyor (çocuğa çalıştırma ilaçları verilir ve hekim yabancı cismin dışkıyla çıkıp çıkmamasına kontrol eder).

Eğer eşya hemen çıkmadıysa, bu amaçla endoskop kullanılabilir. Endoskopun yardımıyla gıda borusunda, midede ve 12 parmak bağırsağına takılmış yabancı cisim çıkarmak mümkündür. Eğer yabancı cisim daha derin yerde kaldı ise, laparoskopik yöntemler kullanılabilir.

Bazen annenin çocuğun yabancı cisim yutmasından haberi olmuyor. Hangi belirtiler buna işaret edebilir?

Çocugun yabancı cisim yutma belirtileri
çocukta bulantı ve kusma.
– karında ağrılar,
– Tükürük salgılaması artması ve gegirme
– sıcaklık artışı,
– dışkıda kan ve sümüğün olması,
– yemek yememesi
Böyle belirtiler olduğunda vakit kaybetmeden cerraha başvurun.
Devamını Oku...

Bebek nasıl uyutulur

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebek nasıl uyutulur ; Normal uyku çocuğun gelişimi ve sağlığı için oldukça önemlidir. Fakat bazen veliler çocuklarda ciddi uyku bozulmaları ile karşı karşıya – çocuklar uyuyamıyor, acı cekiyor , ağlıyor, geceyi kötü geciriyor, sık sık uyanıyor vs.

Çocuğun normal yatmamağı bazı aileler için asıl soruna dönüşüyor.

Bebek uyutma tavsiyeleri
Uzmanlar bebegi daha çabuk ve kolay uyutmak için bazı araçları tavsiye ediyor:

Bebek nasıl uyutulur
Bebek nasıl uyutulur
hayatın ilk aylarında yapay monoton gürültü çocuğa sakinleştirici etki yapar ve uykuya gitmeye yardımcı olur. Bunun için çalışan ev cihazların (fan, elektrikli süpürge, çamaşır makinası) sesini kullanın. Çalışılan cihazın sesini kayıt edip dinletebiliriz.
sakin müzik de çocuğu sakinleştirir ve yatıştırır.

çocuk yatak üzerinde asılan oyuncakların hareketleri ve sesi çocuğu yatıştırmaz.

bazı çocukların uyumaları için çeşitli eşyalar yardımcı olur (yumuşak oyuncak, yumuşak havlu, annenin elbisesi vb.).

çocuğunuz yapay süt karışımı ile gidalandırılırsa, ona biberon verebilirsiniz. 1 yaşına kadar olan çocukta en güçlü reflekslerden biri emme refleksidir. Anne sütü almayan çocuklar daha az emir ve kendi emme talebini ödeye bilmir. Bunun için çocuğa emzik (bazen 2’yi, 3-yü) verilebilir. Emzik çocuğu sakinleştirir ve uykuya gitmeye yardımcı olur.

Anne sütü ile gidalandırılan çocuğu uyutmak için en iyi ve kolay araç bebeği emzirmek. Anne sütü ile gıdalandırılan çocuğa Emziğin verilmesi tavsiye edilmez.

uykudan önce çocuğu açık havada gezdirmek iyi gelebilir. Bu da bebegin uyumasına yardımcı olur.
çok rahatsız çocuğu yatmadan önce hafif (yoğun yok!) Kundak olur. Bu yöntemden sadece nadiren kullanılır!

yatmadan önce çocuğu yıkamak, ve hafif masaj yapmak iyi gelir uyumasını yardımcı olur. Bu araçlar da çocuğu sakinleştirir ve çabuk uyumasına yardımcı olur.

Tabii ki, saydığımız araçlar tüm çocuklara uygun gelmeyebilir. Kendi aracınızı arayın. Çocuğun tatlı uykusu için mümkün olan araçlardan kullanın.
Devamını Oku...

Çocuklar için yararlı besinler

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuklar için yararlı besinler ; Çocukluk döneminde öğrenmeyi zorlaştıran ve genel vücut direncini düşüren faktörlerden biri kötü beslenme alışkanlıklarıdır. Bu alışkanlıklar vücudu birçok vitaminden ve yararlı besin maddesinden mahrum ederek beyne zarar verir.

Beyin enerjisini tam alamadığı için, işlevini de gerektiği gibi yerine getiremez. Bunun sonucunda dikkat dağınıklığı, algının bozulması, öğrenme güçlüğü ortaya çıkar. Bağışıklık sistemi zayıfladığı için, bir çok hastalıkların oluşması kolaylaşır. Buda çocukların geleceğine olumsuz etkiliyor. Bunun için çocukların beslenmesine özen gösterilmeli, zaman zaman kan tahlili yaptırarak vücuttaki mineral ve vitaminleri kontrol edilmelidir. Bu açıdan düzgün beslenmek çocuk sağlığı ve gelişiminde önemli faktörlerden kabul edilir. Beyin de vücudun en çok beslenmeye ihtiyaç duyan organıdır. Daha fazla vitamin ve minerallere ihtiyaç duyar. Bu nedenle gıda rasionunda vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zengin olan gıdalara ağırlık verilmelidir.

Çocuklar için yararlı besinler
Çocuklar için yararlı besinler
Süt ve süt ürünleri, yağlı tohumlar, çilek, frenk üzümü, böğürtlen, ahududu gibi meyveler, renkli sebzeler de çocukların sağlıgına faydalıdır.

Çocukların gelişiminde önemli gıdalar aynı zamanda onları hastalıklardan korur. Bu gıdalara avokado, kabak çekirdeği, badem, somon balığı, ıspanak, fasulye, mercimek, kakao, tarçın, yumurta için de geçerlidir.

Çocuklar için en yararlı besinler nelerdir
Yumurta : Yumurtanın akında protein, sarısında ise sağlıklı yağlar var. Ayrıca yumurtada B12 vitamini ve folik asit var. Buda organizma için oldukça faydalıdır.

Badem: İçeriğinde E vitamini ve magnezyum olan badem, çocukların kan dolaşımı sistemini geliştirir. Antioksidantla zengin olan badem, cilt sağlığı için de faydalıdır.

Avokado: Mucizevi bitkide doymamış yağlar da var. Bu meyve, çocukların büyümesine ve beyin gelişimine destek olur.

Kabak çekirdeği: Badem, zeytin yağı, fındık, soya, kabak çekirdeği gibi gıdaların içeriğinde bitkisel Sterol olduğundan kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

Somon balığı: Bu balık türünde kalp ve beyin sağlığı için önemli olan Omega 3 yağ asitleri var. Diğer vitaminler de faydalıdır.

Ispanak: Lifli sebzelerden olan ıspanak, A ve C vitaminin yanında, kalsiyum, demir ve folik asit kaynağıdır.

Fasulye ve mercimek: Etli yemeklere eşdeğer sayılan bu besinler vejetaryen çocuklar için idealdir. Protein deposu hesap olan kuru fasulye ve mercimek, sinir sistemini dengede tutmakla, vücudu enerji sağlar.

Kakao: Doğal ve katkısız kakao, cilt sağlığı için çok önemlidir, güneşin zararlı ışınlarına karşı cildi korur.
Devamını Oku...

Bebek uyutmak için en pratik yollar nelerdir

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebek uyutmak için en pratik yollar nelerdir; Bebeklerin en büyük sorunlarından biri de uyku problemidir.
Yatırdığınız bebeğin gece ne zaman uyanacağı belli değil. Hatta gece 4-5 kez uyana bilirler. Bu yüzden anneler uykusuz geceler geçirecek olur. 

Uyku vakti geldiğinde ne yaparsanız yapın, uyumayan bir bebeğiniz varsa, o zaman bu meseleleri uygulayın.

Akşam saatlerinde yatmadan önce bebeği yıkamak onu sakinleştirecek. Ilık bir duş bebeğinize uyku getirecek. Ancak bebekleri gündüz saatlerinde yatırırken her yıkamada yatırmayın. Bunu sadece akşam yatmadan önce yapabilirsiniz.

Bebeğin uyuduğu odada dikkatini çekecek nesneler olmamalıdır. Işık çok açık olmasın, televizyon çalışmasın ve büyük çocuklar olmasın. İşte siz de evde televizyonun sesi gelirken yata bilmiyormusunuz. Bebekler de böyledir.

Bebeğin uyuması için ısı önemlidir. Yattığı oda ne çok sıcak ne de çok soğuk olmamalıdır.

Bebeğinizi yatırırken alçak ses tonunda müzikler söyleyebilir, hem de sakin sesle hikayeler okuyabilirsiniz.
Devamını Oku...

Çocukların karanlıktan korkma nedenleri

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocukların karanlıktan korkma nedenleri ; Eğer çocuk karanlık korkusundan kurtulamiyorsa, mutlaka psikoloğa müracaat edilmeli ve sorun giderilmelidir

Nedense, çocuklar karanlıktan daha çok korkuyorlar. Bazen onlara öyle geliyor ki, anneleri yanında olmasa, hiçbir şey yapamazlar.
Bu durumu gidermek yollarından biri, çocukların erken yaşlarında yatak odalarını ayırmak ve uyku saatlerini araştırmaktır. Bu saat sabit olmalıdır, yani değiştirmeyecek. 2-6 yaşındaki çocuklar için uyku saati 20.00-21.30, 7-12 yaş arası çocuklar için 20.00-21.30, 15-18 yaş arası çocuklar için ise saat 23.00 olmalıdır. 

Ayrıca çocuklar saat kaçta yatacağını bilmelidir. Karanlık olmasın diye, çocuklar uykuya gidene kadar gece lambasından kullanılır. Koridorun ışığı çocuk odasına yansıyorsa, yatak odası değiştirilmeli veya kalın perde, güneşlikle ışığın önüne geçilmelidir. Çocuğun yattığı odanın kapısı şüşelidirse, mümkün olduğunca bu camlar ışığı geçirmeyecek şekilde olmalıdır. Bunların yanı sıra, ebeveyn çocuğun neden rahatsız olduğunu bilmeli ve sebebini ortadan kaldırmalıdır.

Karanlık korkusu çocuğu zifiri karanlıga sokmak, aile içi kavgalardan, yaramazlık edince onları idrak şekilde korkutmadan, korkunç şeyler konuşmaktan da kaynaklanmaktadır. Eğer çocuk karanlık korkusundan kurtulabilemiyorsa, mutlaka psikologa başvurulmalı ve sorun giderilmelidir.
Devamını Oku...

Çocukların toprak yemesinin sebebi

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocukların toprak yemesinin sebebi ;Bazen çocukları bahçeye oynamaya çıkardığımız zaman onların toprağı yerden ovuclayarak yediklerinin görüyoruz, peki bunun sebebi nedir acaba? 

ABD’nin Kaliforniya Üniversitesi araştırmalarına göre çocukların toprak yemesinin temel nedeni çocuklarda kan azlığının olmasıdır. Uzmanlar çocuklarda kansızlığa esas neden olarak demir eksikliğini gösterirler. Demir eksikliğinin neden ise normal beslenmenin olmamasıdır. Çocuklarda gelişim sırasında demir telap artıyor ve bu talebi içerisinde demir olan besinlerle karşılamak mümkündür.Çocukların toprak yemesinin sebebi

Kansızlık belirtileri ise şunlardır 

halsizlik,
iştahsızlık,
rengin solması,
yorgunluk,
emekleme ve yürümekte gecikme
kansızlık önüne almanın önemli yollarından biri bebeğin ilk 6 ay anne sütü ile yemesidir. Belli yaştan sonra ise çocuğa terkibinde demir olan et, süt, yumurta, balık, incir ve kayısı kurusu, fındık ve ceviz gibi gıda ürünleri vermek gerekir.
Devamını Oku...

Bebeklerde kabızlık

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebeklerde kabızlık ;Birçok anneler bu sorunla karşı karşıyadır. Fakat anneler bilmelidir ki, yeni doğan çocuklarda dışkının er geç salgılanması hiç de tüm durumlarda kabızlığın belirtisi değildir. 
Eğer çocuk anne sütü ile gidalanıyorsa, o günde 1 kez ve hatta bir günde bir (bazen daha geç-geç) necis ifraz edebilir. Mesele şuradadır ki, bebek için en ideal besin olan anne sütü bebek organizması tarafından, hemen hemen, tam benimsenir ki, sonuçta salgılamak için «bir şey» kalmıyor. Dolayısıyla, sadece anne sütü ile beslenen çocuklar dıarıdan gıda alan çocuklarla karşılaştırıldığında genellikle daha geç-geç dışkı dışarı atılır.

Çocuğun yabancı cismi yutması
Bebeklerde kabızlık Çocuğun yabancı cismi yutması 


Yapay besin anne sütü ile karşılaştırıldığında tam benimsenilmiyor ve yapay beslenen çocuklar daha sık dışkı dışarı atılır. Fakat bu da çok kişisel bir meseledir. Yapay gıda ile gidalandırılan bir çocuk günde 2 kez, diğeri 3 kez, diğeri ise küçük miktarlarla 4-5 kez dışkı ifraz edebilir.
Böylece, dışkı ifrazının er geç olması yeni doğan çocuklarda kabızlığın önemli belirtisi sayılmaz.

Bu durumda diğer göstergelere dikkat etmek gerekir:
– Dışkının kütlesi. Yenidoğan çocuğun dışkısı hardal renginde olmalıdır. Katı, birbirine yapışmış küçük kürecikler ( koyun dışkısı) şeklinde dışkı kabızlığın belirtisi sayılır. Bu durumda mutlaka pediatrik başvurmak gerekir. Ancak eğer çocuğun dışkı kitlesi çok durudursa (hemen “pampers” e hopulur ve “pampers” in üzerinde kalmıyor), bu da iyi alamet sayılmaz.
– Dışkı salgıladığı zaman çocuklar rahat olmalıdır. Eğer çocuk bu zaman çok ağlıyor, kızarıyor, gücenir, ayaklarını topluyor ve diğer rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa, çocuğun karnı sık sık kopmuş ve ağrılı olursa, bu da kabızlığın belirtisi sayılır.
Eğer geç-geç dışkı salgılayan çocuklar rahat ve problemsiz necis ifraz ediyorsa, onun dışkı kitlesi normal ise, gelişiminde herhangi bir sorun yoksa, rahatsızlık için de sebep yoktur.
Fakat eğer yukarıda saydığımız kabızlığın belirtileri çocukta gözlenen olunursa, mutlaka bu konuda doktoruna başvurunuz
Anne sütü ile gidalandırılan çocuklarda kabızlığın nedeni annenin besin alımından olabilir. Bu durumda anne kendi besin alımına dikkat etmeli ve çocukta kabızlığa neden olan besinleri yememelidir. Çoğu durumda bu gıdaların alımı annenin kendisinde de kabızlığa yol açıyor. Dolayısıyla eğer ana bilir ki, herhangi bir gıda onun özünde kabızlığa neden olursa, emzirme sırasında anne bu gıdadan vazgeçmelidir – aksi takdirde çocuklar da kabızlıktan eziyet çekecek.
Yapay gıda ile gidalandırılan çocuklarda kabızlığın nedeni genellikle suni besinin doğru hazırlanmaması, sıvı açığı (anne sütü ile gidalandırılan çocuklardan farklı olarak dışardan gidalandırılan çocuğa mutlaka sıvı verilmelidir), suni besinin çocuğa uymaması olabilir.

Bu durumda çocuk doktoru kabızlığın dolayısıyla bağlı olarak anneye belli tavsiyelerde bulunabilir. Öyle ki, eğer kabızlığın nedeni çocuğa verilen yapay gidaise bu durumda doktor bu gıdayı diğeri ile değiştirmeyi tavsiye edecektir.

Bazı durumlarda kabızlık çocukta çok ağır hastalıkların ve bozulmaların belirtisi olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kabızlığı olan çocuğu kendiniz tedavi etmeyin, mutlaka doktora başvurun
Devamını Oku...

Bebeklerin gelişim aşamaları

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebeklerin gelişim aşamaları ; Anneler bebeklerinin doğumundan hemen sonra onların gelişimlerini büyük bir heyecanla takip etmeye başlarlar, kendi bebeklerinin gelişimini çevrelerindeki diğer bebeklerle karşılaştırırlar. 

Bebeğin gelişiminin sağlıklı olduğundan emin olmak istiyorlar. Ancak bilinmelidir ki, her bebeğin bazı ortak normlar dışında kendi doğasına uygun bir gelişme hızı olur. Ayrıca belirtelim ki, gelişme hızları kız ve erkek çocuklar için farklıdır. Genelde bebeklerin gelişim dönemlerini şöyle toplanabilir

Doğumdan sonrakı ilk aylar:Bebeklerin gelişim aşamaları
Yeni doğan bir bebeğin gelişimi çok hızlı gidiyor. Neredeyse ilk iki haftadan sonra bebeğinizin yüzünüze ilgi ile baktığını görürsünüz. 6. haftasında bebeğiniz artık sizi tanımaya ve size gülümsemeye başlayacak. Aynı zamanda artık bebeğinizin ağlama nedenlerini anlamını bileceksiniz. Örneğin, acıkma ağlaması ile uykusunun geldiğini haber veren ağlamayı birbirinden ayıracaksınız.

İlk dört haftada bebeğin uyku süresi ortalama hesabla15-16.5 saat olur. Bu dönemde bebekler günün çeşitli saatlerinde neredeyse dört kez yatıyorlar. Ancak bazı bebekler de vardır ki, onların uyku süreleri gün boyunca dokuz saati geçemez ve bu uyku süresi de onlar için yeterli olabilir.

Altı-Sekiz haftalarında bebeğiniz çevresindekilerin ilgisini çekecek şekilde sesler çıkarmaya başlayacak. Bebeğiniz bu dönemde yüzünüzü ellerinizle saklayıp, sonra heyecanlı bir şekilde yüzünüzü yeniden gösterdiğinizde çok sevinecek ve bu oyundan büyük zevk alacaktır.

Üç-altı ay arası:
Genellikle üçüncü aydan sonra bebeğinizin vücudunu hareket ettirbildiğini, otururken başını tutabildiğini göreceksiniz. Aynı zamanda bu dönem eline geçen hemen hemen her şeyi ağzına götürdüğü dönemdir.

Bebekler bu dönemde çeşitli seslerin egzersizini yapıyorlar. Okuduğunuz lay-katmanların ve şarkıların bebeğiniz üzerindeki yatıştırıcı etkisi daha da artacaktır. Bebeğiniz, gün içinde iki-üç kez yatmakla, toplam 14- 15 saat yatacak.

Altı-dokkuz ay arası:
Altı aydan sonra bebekler yavaş yavaş emekleyerek yürümeyi öğrenmeye başlarlar. Bazı bebeklerin hiç emeklemedikleri, bazılarının ise kalçalarının üzerinde hareket ettikleri görülmektedir. Bu dönemde zaten desteksiz oturabilir bilirler. Dokuzuncu aylarında bebeklerin bir yerden tutarak dura bildikleri görülmektedir.

Bebeklerin bu dönemde «dadadadada” gibi sesleri tekrarladıklarını ve değişik sesleri taklit ettiği görülmektedir. Bu sesler 12. veya 15. ayda söylenecek ilk kelimelerin de temelini oluşturur. Bebeklerle bu dönemde çok konuşmak, konuşmaya teşvik etmek dil gelişimine yardımcı olur. Doktorlar henüz konuşmaya başlamayan çocukların konuşmayı için 48. aya kadar beklemenin uygun olduğunu önermektedirler.

Bu dönemde bebekler gün içinde iki kez yatmakla, toplam 14 saat uyurlar.



Bir yaşına doğru:
Bir yaşına yaklaştıkça bebekler hiç kimsenin yardımı olmadan ayakta durabilmektedir, hatta yürüyor. Bebeğiniz 18. ayına kadar gezmese mutlaka doktorunuza başvurun. Bir yaşına yakın bebeğiniz herhangi bir eşyayı gösterebilir, “bay-bay” diyerek gönderebilir. Aynı zamanda “ana”, “baba” demeye başlar. 12. ayda “hayır” kelimesinin anlamını anlayacak.
Devamını Oku...

Bebek uyutmak

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebek uyutmak nasıl yapılır. Bebekleri uyutmak anne babalar ,için bazen işgence olabilir Bebekleri uyutmak için sizlere birkaç ip ucu vereyim

Göz teması 
Bebekleriizin gözlerine uzun süre bakmak çocuğun uyanmasına neden olur. Bu nedenle çocuğu yatırırken göz teasindan uzak durmaya çalışın.

Bebekleri uyutmadan önce Ilık duş aldırmak 

ılık su ve yumuşak sünger gibi rahatlatmaz ki?Uyku saatlerinden önce çocukları yıkayınca çocuklar daha iyi uyuyor.

Bebeklerinizle birlikte uyumak 
Yapılan araştırmalara göre valideyleri ile birlikte yatan çocuklarda özgüven daha yüksek ve daha az rahatsızlığa rastlandı. Birlikte yatmasanız da, beşik yatağa yakın olsun. Aynı yatakta küçük çocukla birlikte uyumak tehlikeli olabilir.
Gece beslenme 
Eğer bebek gece acıktığı için uyanıyor, onu yedirmek yatıştırmaya yardımcı olabilir. Acıktığı için uyandığını beklemek yerine, yatmadan önce onu iyice yedirin. Bazı araştırmalar göstermiştir ki, gece iyi yiyen çocuğun karnı tok olduğu için daha iyi iyi uyuyor.

Bebekleriniz rahat yatakda yatırmak

Yatağın içindeki ilave her şeyi çıkarın. Battaniye, oyuncak, hatta yatağın kenarındaki koruyucu da çocuğun boğulmasına neden olabilir. Yatak sert olmamalıdır.

Bebek uyutmak için güzel koku 
Bazı bebekler güzel kokuları severler. 1-2 damla lavanta yağını kağıt üzerine dökün ve yatağın yanına koyun. Lavantanın sakinleştirici özellikleri olmasına rağmen, 6 aydan küçük çocuklara koku kullanılmaması tavsiye edilmez.
Bebek uyutmak için Dokunun okşayın
Bebeği yatağa yavaşça uzatın. Karnına, koluna ve başına yavaşça dokunun. Bu dokunuş ona yakında olduğunuzu hissettirecek ve rahat yatamasına neden olacaktır.

Bebeğinizin Uyku saatini belirlemek
Aşırı yorgun bir çocuğu yatıştırmak çok zordur. Uyku saatlerinin olması çok önemlidir. Erken yatmak, erken yükselişine neden olmaz. Aksine zamanında ve iyi uyumaya yardım eder.

Bebek uyutmak için Gece giysisi nasıl olmalı
Renkli, güllü gece giysileri şirin görünse de, sentetik olduğu için çocukları rahatsız edebilir.Çocuklar için gece giysileri seçerken pamuktan olmasına dikkat edin. Çok bol yerine, eynine iyi oturan giysileri giydirin.
İdeal ısı 
Rahat uyumak için odanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekir. Çocuklar için de aynı kural geçerlidir. Çocuk odaları için en ideal sıcaklık 18-21 C’dir.

Bebek uyutmak
Bebek uyutmak
Karanlık oda 
Çocuğun uyku saatlerinin geldiğini anlaması için oda karanlık edin. Lambayı kapatıp perdeleri çekin. Öğle ya da gece uykusundan uyandığı zaman perdeleri mutlaka açın ve güneşin ışığının odaya yayılmasından aradaki farkı hissetmesini sağlayın.
Uykudan önce masaj 
Yapılan araştırmalara göre küçük çocuklar uyku öncesi 15 dakikalık masaj ile, uykudan önce kitap okunan çocuklarla karşılaştırıldığında daha çabuk uykuya gidiyorlar. Çocuk yağı ile onu yavaşça masaj yapın.

Bebeginizi Öğlen uykusuna mutlaka yatırınız 
Öğle uykusunun anneye verdiği faydayı hiçbir şey ile mukayese edilemez. Çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi için öğle uykusu çok önemlidir. Öğle yatan çocuklar gece yatmayacağını düşünmek yanlıştır. Genellikle gündüzleri uyumayan çocuklar yorgun oldukları için geceleri rahat yatmıyor.
Gece bezi 
İslak bezler, geceleri çok rahatsız ediyor. Yüksek emme gücü olan ve bünyesinde krem olan bezlerle çocuklar gece bezi değiştirmeden rahat uyuyabilirler.
Bebek uyutmak için Biberon kullanımı
Gece emilen emzik çocuğu rahatlatıyor olabilir. Fakat ani ölüme de neden olabilir. Çocuğunuz yatan gibi biberonu hafifçe ağzından çıkarın. Hem de emzik ağzından çıktığında oyanmamasına alıştırmış olacaksınız.
Kundak 
Yeni doğan bebek anne karnında sıkılmış durumda olduğu için çocuğu kundalamak (çok sık olmamak koşulu ile) ana karnı hissi verip daha rahat uyumasına neden olacak.
Bebek uyutmak için hikaye anlatmak
Ne okuduğunuz önemli olmasa da, uykudan önce sizin sesinizi duymak onu rahatladar. Uykudan önce çocuklara kitap okumayı alışkanlık haline getirmek çok önemlidir.
Uyku işaretleri 
Bebeğin uykusuzluktan yıkılmasını beklemeyin. Gözünü ovuşdurması, esnemesi size uyku vaktinın geldiğini gösteren işaretlerdir. Bebeğin verdiği işaretlere dikkat ederek uyku saatlerini belirleyin.
Sesiniz 
Bebek daha anne karnında iken anne sesini öğrenir. Uykudan önce sakin ve hazin sesle ninni söyleyin.
Sessizlik 
Sessizlik her zaman yardım etmeyebilir. Ana karnında çocuk kalp atışlarını, ya da midenin sesine alışır. Bazı çocuklar sessizliği hoşlanmaya bilir. Yüksek sesler çocuğun uykusuna mani olmaz.
Bebek uyutmak öpüp koklamak dogrumu
Çocuğu öpüp bağrınıza basmak için bir bahane daha. Uykudan önce çocuğa dokunmak, kucaklamak ve öpmek kendini daha rahat yerde hissetmesine, sonuç itibari ile de daha uzun ve rahat uyumanın neden olabilir.
Devamını Oku...

Bebeklerde uykunun boy uzamasına etkisi

Yazar fotoahmet 0 yorum
Uykunun boy uzamasına etkisi ; Bilim adamları uyku ile bebeklerin boy atması arasında ilişkiyi olduğunu tespit ettiler. Öyle ki, Oslo Üniversitesi bilim adamları çocukların genellikle uykuda büyüdüklerini ispat ettiler. Elbette bu süreç gündüzlerde oluşur, ancak gece büyüme temposu gündüzünkünden 43 oranında fazladır.

Bebek uyutmak için en pratik yollar nelerdir

Amerikalı bilim adamları ise aşırı yatan çocuklarda 1 cm kadar boy artışı gözlenenbileceğini söylüyorlar.

Deneyler daha bir ilginç sonucu ortaya çıkardı.Kız çocukları erkeklerden daha hızlıdır. Uzmanlara göre, uykuda büyüme hormonu üretimi artar.

Uykunun daha bir olumlu yönü ise bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi. Bunun için de çocuklara hem boy uzamasi, hem de bağışıklık sistemini güçlendirmek için yeterince uyumak önemlidir
Devamını Oku...

Bebeklerde diş temizliği

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebeklerde diş temizliği ; Uzmanlar çocukların diş temizliğine daha çok dikkat etmeleri tavsiye ediyorlar. Onlara göre, bebeğin dişi yumuşak gazlı bez veya yumuşak bir fırça ile temizlenmeli ve sadece sıradan sudan kullanılmalıdır. 

Yutma ihtimali yüksek olduğu için 2 yaşından küçük çocuklara diş pastasından kullanmayınız. Çocuğun ağız büyüklüğüne uygun, yumuşak kıllı diş fırçaları kullanılmalı, ayrıca bu fırçalar sık sık değiştirilmelidir. Süt dişleri tamamlandıktan sonra (yeri gelmişken diyelim ki, süt dişleri yaklaşık 2,5-3 yaşlarından sonra tamamlanır) nohut tanesi boyda fluoridli çocuk diş pastasından kullanmak gerekir.

Bebeklerde diş temizliği
Bebeklerde diş temizliği, Süt dişine bakım nasıl yapılır, Çocuğun ağız boşluğunun ve dişlerinin sağlığını korumak için neye dikkat etmek gerekir?
Kahvaltının ardından ve gece yatmadan önce dişleri iki dakikalık hafifçe fırçalamak bebeğin dişinin sağlıklı olması için yeterlidir. 6 yaşına denk çocukların dişlerini anne babalar fırçalasa da, bu işi günde bir kez de çocuğun kendisine tahsis etmek gerekir. Bu, her şeyden önce çocuğa diş fırçalama alışkanlığı kazandırmak için önemlidir.

Emziye şeker, bal, pekmez gibi tadlandırıcıların sürülmesi de diş çürüklerinin oluşmasına neden olur ki, bu da erken yaşta dişlerin sıradan çıkmasına neden olur. Emzik uyumayan bebeklere gece sadece emzikte su verilmelidir. Ayrıca, kaşık ve fişi kavrayın ortakların kullanın, ayrıca emzik ya da biberon başlığını ağızla temizlemek de yanlış adımdır. Çünkü bu arada bebek tükürük yoluyla sadece diş, aynı zamanda diğer hastalıklara da bulaşabilir.

Süt dişine bakım nasıl yapılır
Yaklaşık altı aylık iken bebeklerde süt dişleri çıkmaya başlayor.20 ye yakın süt dişi çıkar.Tabiki, büyüklerde olduğu gibi, bu dişler çiğneme ve yemeğe yardım eder.Yüz ve çenenin normal gelişimine yardımcı olur, kalıcı dişlerin çıkması için ortam hazırlar.
Süt dişlerinin zamanından önce çürümesi diş ağrıları ile beraber gelecekte birçok problemlere de neden olabilir.

Çocuğun ağız boşluğunun ve dişlerinin sağlığını korumak için neye dikkat etmek gerekir?
Bebeğin gelecekte sağlıklı dişlere sahip olması süt dişlerine doğru bakımdan başlıyor.Çocuklarınızın iyi alışkanlıklara sahip olmasına küçük yaşlarından çalışmalısınız.Dişlere bakım ile ilgili esasen bunlara fikir vermek gerekir:

Düzgün beslenmek- Şekerleme veya içeriğinde tatlı maddeler daha çok olan yemekleri azaltmak.Şirin içecekler yerine su veya diğer sıvı içmek. Dişleri düzenli olarak gün boyunca 2defe (sabah yemekten sonra ve akşam yatmadan önce) fırçalamak.
Bebek dişlerine bakımının ilk aşaması ise, size tahsis edilir.
İlk dişler çıkan zaman onları temizlemeye başlayın. Bebeğinizin dişlerini yıkayın ve ince kumaş ile silerek temizleyin. Diş fırçasından yaklaşık 1yaşdan sonra kullanmak olar.Fırçanın yumuşak ve bebeğe uygun olması zorunludur zaman fırçayı sadece su ile ıslatın.Çocuklar 2yaşına ulaşınca diş macununa kullanarak fırçanın üzerine nohut tanesi kadar macun sıkın.Dikkat edin ki, bebek diş macununu yutmasın .

Küçük çocuklar diş fırçalamaya sıkıntı cekir.Bu alışkanlığa sahip olana kadar ona yardım etmelisiniz.Düzgün fırçalamanı ise, çocuklar ve diş hekiminden öğrenebilir.Esas mesele odur ki, çocuklarınız dişlere düzenli bakımının önemini anlasın.
Unutmayın ki, süt dişlerine doğru bakım daimi dişlere doğrudan etkiliyor. (Daimi dişler 5-6 yaştan başlayarak çıkmaya başlar.)

Düzenli olarak bebeğinizin dişlerini muayene edin.Bu, onun dişlerinin sağlığını temin edir.Hem de çocuğun küçük yaşlardan diş muayenesine alışmasına sağlıyor.
Uzmanlar kabul ediyorlar ki, dişleri düzenli fırçalamak kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır.Ağız vücudun en kirli yeri olduğundan dişlerin sürekli olarak fırçalanmaması diş eti kanamalarına, bu da ağızdaki yüzlerce bakterinin kan damarlarına girmesine neden olur.
Devamını Oku...

Ağlayan bebeklerin sakinleştirilmesi için ip uçları

Yazar fotoahmet 0 yorum
Ağlayan bebeklerin sakinleştirilmesi için ip uçları;Bebeğinizin karnı tok, altı temiz ve herhangi bir yerinin ağrımamasından eminsiniz, ancak ağlamasının önünü bir türlü alamıyorsanız, bebeğinizin başını katıp ağlamasını durdurabilmek için annelere bazı ipuçları:



Bebekleri sakinleştirmek için ne yapmalıyızaglayan bebeklerin sakinleşmesi için yararlı ipuçları

Banyoda su açıp bebeğinizle birlikte suyun sesini dinleyin. Akan suyun sesini dinlemek onu sakinleştirecek.
Bebeğinizi sırt üstü yatırıp karnını yağla masaj yapın.
Sırtını sıvazlayın.
Ona şarkı söyleyin.
Bahçenizde varsa, avluya çıkarıp çimenlikte oynatın, gülleri gösterin.
Onun dikkatini çekecek ani bir ses çıkarın. Örneğin, ellerinizle alkışlama yapın.
Saçlarını sıvazlayın.
Fön makinasını çalıştırın. Fön makinasının sesi ve sıcak havası onu sakinleştirecek.
Onu evdeki başka birinin kucağına verin.
Halının üstünde uzatıp yuvarlayın.
Bacak bacak masaj yapın.
Güldürün. Örneğin, dilinizi çıkartın.
Lay-lay deyin.
Parka götürüp, köpek ve kedileri gösterip birlikte seyredin.
Devamını Oku...

Bebek ile uyumanın faydaları

Yazar fotoahmet 0 yorum
Bebek ile uyumanın faydaları

Bebek ile uyumanın faydaları
Bebek ile uyumanın faydaları ;Kitle İletişim araçları çocukla aynı yatakta uyumanın yanlış olduğunu yaymaya çalışsa da, bilimsel deliller bu iddiaların aksini gösteriyor. Birlikte uyumanın ailenin her bir ferdi için bir çok faydaları var. Bu makalede çocuklarınızla birlikte uyumanın 6 yararını size sunuyoruz:  Bebek ile uyumanın faydaları maddeler halinde belirtik umarım faydalı olur yazım.
Bağımsızlık
Çocuğun ebeveynleri ile birlikte yatmasının, çocukt bağımlılık hissinin oluşmasına neden olması yaygın bir görüştür. Ancak, araştırmalar bunun aksini gösteriyor. Ebeveynleriyle birlikte yatan çocuklar, daha erken yaşta bağımsızlık kazanır ve ayrılık endişesi geçirmiyorlar. Araştırmalar gösteriyor ki, çocuklar her defasında aynı ebeveyni ile uyumayı ögreniyorsa, parmağını emme veya herhangi güvenlik veya rahatlayıcı nesnesine olan ihtiyacı önemli ölçüde azalır.

Özgüven
Ailesiyle yatarak büyüyen çocuğun özgüveni daha güçlü olur. Çocuğun davranış problemleri azalır, yaşıtlarıyla daha iyi iletişim kurar, mutlu ve memnun yaşar. Ebeveynleri ile uyumayan çocuklara göre, stresten kaynaklanan sorunlara karşı daha dayanıklı olur.

Fiziksel ve zihinsel sağlık

Psikolojik yararlarının yanı sıra, ebeveynleriyle yatan bebeklerin gelişiminin daha hızlı ve iyi olduğu kanıtlanmıştır. Doktorların pediatrik araştırmalarında gözlenen valideynlerle birlikte yatma, bebeklerin hem fiziksel, hem duygusal, hem de zihinsel gelişimine tıbbi bir yarar olarak öne çıkıyor:Bu gelişmeyi sağlayan sebebin, hem daha çok vücut temasının olması hem de, ebeveynleriyle yatan bebeklerin tek yatan bebeklere göre daha çok beslendiği düşünülmektedir.

Emziren anneler için rahatlık
Bebekle birlikte yatarak, emziren anneler, sabah kendilerini daha rahat hissediyorlar. Bebeklerini emzirmek için yataktan çıkmak zorunda olmadıkları için arkadaşlarını rahatsız etmiyor, böylece herkes gün boyunca daha fazla dikkatli ve aktif olabiliyor.

Stessle ilgili rahatsızlıklar ve ani çocuk ölümlerinin az olması
Doktorlar tek yatan bebeklerin stresle ilgili endişelerinin ve ani bebek ölümü sendromu konusunda, ebeveynleriyle yatan bebeklere göre daha fazla risk altında olduklarını söylüyorlar. Rüyalarını anneleri ile paylaşan bebekler, onlarla fiziolojik bir uyum içinde yatıyorlar. Anne ve bebek arasındaki yakınlık gerçekten de bebeğin nefes alıp vermesinin, uyku durumunu, kalp döyüntüsünü ve vücut ısısını düzenler. Kendi kendilerine ağlamaya terk edilen bebeklerde, yüksek stres hormonu, yani kortizol seviyesi gözlenmiştir ve bu da bebeğin gelişmekte olan beynine zarar verir. Bu durum bebeği, strese, zihinsel hastalıklar dahil her türlü hastalıklara karşı daha hassas ve dirençsiz bir hale getiriyor.

Aile üyeleri arasında yakınlık
Aile yatağı yaşam terzile büyüyen çocuklar, aileleriyle daha sıkı bağ kurar ve tek yatan çocuklara göre, aile bireylerine karşı daha fazla bağlılık ve memnuniyet duyarlar. Çocuklarınızla uyumanın faydaları çoktur.Uykunun o tatlı nefesi, aile üyelerinin birbirlerine bağlanması ve sevgi dolu anları paylaşmaları için, her gün onlara daha çok zaman kazandırır.
Devamını Oku...

Çocuklara yemeği sevdirmenin yolları

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuklara yemeği sevdirmenin yolları
Çocuklara yemeği sevdirmenin yolları ; Çocuklara yemek yedirmek ve sevdirmek annelerin en çok zorlandığı bir süreçtir. Hiçbir hastalığı ve psikolojik sorunları olmayan çocuklar, acıyan zaman yemeği kolay yiyor. 

Fakat bazı çocuklar yemek yemeyi sevmiyor ve tüm aile bundan muzdarip. Yani, çocuğu yedirmek için tüm aile üyeleri çeşitli oyunlar göstermeli ve acı çekmeli olur.


Çocuklara yemeği sevdirmenin yolları
Çocuklara rahat yemek yedirmek için aşağıdaki düzenlemeleri dikkate:

Yemeğe birkaç saat kalmış çocuklara çerezler vermek olmaz.

Yemek saatinde çocuk sofraya çağırılmalı ve tabağına ancak yiyebileceği kadar yemek konulmalıdır.

Çocuk yemeği yemiyorsa, onu yemeği yemeye ısrar etmek olmaz.

Yemeğini sonuna kadar bitirip yiyen çocuklara mutlaka küçük de olsa, hediye verilmelidir. Bu onları sevindirir ve teşvik.

Çocuklar için en çok sevdiği yemekler hazırlanmalı.

Çocuğun yemek yemesi için elinizde boşkabla etrafında fırlanmalı değilsiniz.

Haftada bir gün istemediği yemeği yemesine izin vermelisiniz. Bunu ise çocuğun kendisi seçmelidir.

Çocuk oyun oynamayı çok seviyor. Odur ki, yemekleri oyuncak şekilli kaplarda yedirmelisiniz.Çocuklara yemeği sevdirmenin farklı farklı yolları  , Çoculara yemek yemeyi sevdirmenin püf yolları hakkında yorumlarınızı bekleriz.
Devamını Oku...

Çocuk emziren anne nin yaşam tarzı

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuk emziren anne ; Annenin hayat tarzı süt salgılanmasını etkiler. Çocuk emziren anne sağlıklı yaşam bulunursa, onun sütü çok olur. Çocuk emziren anne gereğince dinlenmelidir. Çalışan annelere doğum sonrası paralı izin verilir. Çocuk emziren anne imkan varsa doğumdan sonra 2 hafta tüm gün dincelmelidir. Böyle yaptığınızda güç ve emek yeteneği daha çabuk geri kazanılacak, süt salgısı artacaktır. Bundan sonraki 4 haftada da ana çok dinlenmelidir, ancak çocuğun bakımını kalmalı ve hiçbir ağır iş görmemelidir. Ana hasta değilse, doğumdan 7 hafta sonra ev işlerini görebilir, ama o zaman da ağır, işleri yapmak tavsiye edilmez.

Uyku
Çocuk emziren anne iyi etkilemektedir. Rüyayı öyle düzenlemek gerekir ki, çocuk emziren zaman kayıp uykunun bedeli çıksın. Gebelik, doğum ve çocuk emzirmek anneyi elden düşürüyor, bu nedenle o, çok dinlenmelidir. Ana yorgun olunca sütü az olur. Mezuniyet Zamanı bittikten sonra da ana çocuğu sütten ayırana kadar çok uyumaya çalışmalıdır.

Taze hava
Çocuk emziren anne sık sık temiz havada olmalıdır (kışın 1-2 saat, yaz aylarında ise bundan çok. Tespit edilmiştir ki, güneş ışınları süt salgısını artırır. Günde kararan zaman memeyi açmak, memenin ve meme çevresinin üstünü örtmek gerekir, çünkü bunların derisi çok zarifdir.Döş vezilerine ultraviyole ışınlar da (kuvars lambası) iyi gelir, bu ışınlar süt salgısını artırır.Kuvars lambası geçtiğinde de meme gilelerini örtmek gerekir.

Çocuk emziren anne ve spor
Çocuk emziren annenin sporla rahat meşgul olabilir; Fakat fazla yorulmamalıdır. Yüzmek çok faydalıdır, fakat yüzmeden önce ve sonra çok çay ya da su içmek gerekir ki, yüzer iken kaybedilen su miktarını telefi edebilsin. Özel hijyene ciddi özen göstermek gerekir. Suda yüzdükten sonra meme bezleri sabunla ve temiz su ile iyice yıkanır. Memeleri sürtmemesi için yıkama kostümüne yumuşak kumaştan astar tikilse iyi olur.

Çocuk emziren anne ne yemelidir? 
Daha önce yediği ve midesine zarar getirmeyen şeyleri. O, lahana, bezelye, tuzlu salatalık ve biber haşlıyorsa, yiyebilir. Anaya zararlı olmayan şey çocuğa da zararlı değildir. Çocuk emziren anne istediği kadar yiyebilir. Suyu azaltmak olmaz, ayrıca çok içmek de olmaz. Çoklu çiğ veya suda pişmiş sebze ve meyve yemelidir. Anne süt içmekten hoşlanıyorsa, günde 1 l kadar süt içebilir, ayrıca süt ürünleri: kaymak, peynir, peynir, kefir vb. de yiyebilir. Çocuk emziren anne süt ürünleri hoşlanmıyorsa, çok et ve yumurta yiyebilir. Anne ne kadar iyi yese, sütü bir o kadar fazla olur.

Çocuk emziren annenin aşırı kilo almamaya çalışmalıdır, ona göre de o ekmeği, hamur çöreklerini, tatlıyı ve yağı azaltır.
Çocuk emziren annenin vücuduna çok sıvı gerekir, bu yüzden. de o çok sıvı içmelidir. Meyve suyu, taze meyve yemelidir, su veya açık çay içebilir, her çocuğu emzirmeden önce bir bardak çay veya meyve suyu içmek önerilir. Fakat bu suyu olmamalı, çünkü suyu onun iştahını bozabilir. Sıvıyı de ana yemek olarak, istediği kadar içebilir. Çok fazla içmek kadının vücudu zarardır.
Papirosu tergide bilmeyen anne günde 2-3 sigaradan fazla içmemelidir, çünkü nikotin sütle çıkıyor. Çocuğu döşden ayırana kadar sigarayı bırakmak önerilir.



Çocuk emziren anne nasıl İlaç kullanmalı
Çocuk emziren bazı anneler süt salgılanmasını olumlu etkileyen çeşitli ilaç içerler. Mevcut ilaçların hiçbiri gerekli sonucu vermiyor.
Çocuk emziren annenin doktora danışmadan hiçbir ilaç içmemeli. Bu ilacın düzenli, uzun süre içilmesine de geçerlidir. İlaçların bir bölümü sütle çıkıyor ve çocuğa zarar verebilir. Çocuk emziren anne bir tablet ağrı kesici ilaç (örneğin, diş ağrısında) içerse, bu, çocuğa zarar vermez, fakat düzenli olarak çeşitli ilaçlar kullanılması (sakinleştirici, uykuilacı vb.) Çocuğun sağlığı için korkunç tehlikelidir.

Çocuk emziren annenin, ilacını ancak doktor tayin ettiğinde kabul edilebilir, işletme ilaçları vücudun fazla su kaybetmesine neden olur ki, bunun sonucunda da süt salgılanması azalır. Çocuk emziren anne sağlıklı yaşam tarzı geçiriyorsa ve düzgün gidalanırsa, müshil ilacı almasına gerek yok. Sık sık kabız olursa, lavman koymak daha iyidir. Kabız olunca vazelin yağı içmek önerilir. Bu mineral yağ bağırsaklardan sorulmayıb dışkısı ancak yumuşatır ve bağırsakların gevşemesine yardımcı olur.
Devamını Oku...

Çocuk emziren annenin şikayetleri

Yazar fotoahmet 0 yorum
Çocuk emziren annenin şikayetleri

Bebek uyutmak  ; Çocuk emziren annenin şikayetleri
Çocuk emziren annenin şikayetleri ;Çocuk emziren anneler çoğu zaman belinin ağrımasına yakınıyorlar; onlar bunu herhangi bir hastalık belirtisi olarak kabul edip hatta çocuğa meme vermezler.
Belki anne gerçekten hasta, bu nedenle böyle durumlarda doktora başvurmak gerekir. Fakat çoğu zaman belin ağrımasına neden hastalık yok, emzireceği zaman annenin düzgün oturmaması, bazen de çocuğu sık sık veya çok emzirmesi. Anne çocuğu emzireceği zaman öne eğilip iskemlenin kenarına oturursa ve çocuk sallanırsa, annenin beli ağrıyacak. Sütten şişmiş iri meme bezleri sallanır, bu nedenle kadın bedenine doğru durumda vermiyor, bu da belin ağrımasına neden olur.
Belli ki, çocuk emziren annenin korkması veya asebileşmesi sütün miktarına etki etmektedir. Bazı durumlarda süt tamamen kesilebilir. Anne ne kadar sakin olursa, çocuk o kadar iyi emer. ama anneyi her türlü heyecandan, teşvişkden korumak da mümkün değildir. Ana herhangi bir alarm alındığında sütü azalsa da kalitesi kesinlikle değişmez. Böyle durumlarda süt yetmediğine göre veya annenin asabiliği çocuğa geçtiği için o da sinirleniyor. Süt yetmediğinde çocuğa ekstra süt vermek gerekir.
Bazı annelerde böyle bir yanlış fikir var ki, güya çocuklar emzirmek anneyi şişmanlatıyor, bu nedenle  Çocuk emziren anne emzirme rejimi yapar ise ve kendisine fikir verirse, kilo almaz.



Aybaşı
Kadınların çoğunda çocuk emzirme dönemde adet olmuyor, fakat bazılarında olur. Yanlış bir fikir vardır ki, kadında adet başladığında çocuğu döşden ayırmak gerekir. Aybaşı göre çocuğu döşden ayırmak doğru değildir. Aybaşı başladığında bazı annelerde süt salgısı azalır ve çocuk kendini rahatsız ediyor, ama bu 1-2 gün sonra geçip gidiyor. Anne çocuğu düzenli emzirirse, süt salgılanması da devam eder



Meme etrafında yara oluşmasını engellemek
Döşe düzenli ve iyi bakım gerekir. Henüz hamilelik döneminde meme gilelerine bakım yapmak çok önemlidir. Her gün memeyi sabunla yıkamak, meme gilelerini ve bunların etrafını temiz havluyla silmek gerekir. Bu, hem de hafif masaj olup, memeyi yumuşak tutar ve çatlamaya koymuyor.
Kadının memeleri çatlayıbsa veya yara acilibsa doktora başvurmak gerekir. Hekimin belirlediği tedaviden sonra da sağalmırsa, birkaç gün sütü sağmak ve döşü tamam Sağalandan sonra çocuğa vermek gerekir. Böyle durumlarda sütü tamam sağmak gerekir, çünkü meme tamam boşalmayanda süt salgılanması kesilebilir.
Devamını Oku...

Yaz aylarında makyaj nasıl yapılır

Yazar fotoahmet 0 yorum
Makyaj nasıl yapılır  Havaların ısıması ile, kışın soğuk nefesini üzerimizden atmaya koşuyoruz. Bu çalışmada makyajında büyük rolü var.Yaz aylarında makyaj nasıl yapılır bunu biliyormusunuz. Yaz ayları sıcaklık getirdiği gibi, makyajda da elvanlık ve renklilik hissedilir.


yazın aylarında makyaj nasıl yapılır
Yaz aylarında makyaj nasıl yapılır
Yaz aylarında makyaj nasıl yapılır
esas makyaj trendleri ise net yüzler olacak. Kabarık ve cəbledici makyaj yerine basit ve doğal makyaja üstünlük verilecektir. Bej tonları bu yıl gözlerde oldukça moda. Dudaklarda kahverengi, ahududu tonları moda. Mat ve kirşan renkli dudaklar ise yılın trendi olacak.
Elbette, makyajın unutulmayan bölümü yanakladır. 2016 yılında koyu ve kahverengi tonlu enlikler hakim olacak. Görüntünüzü tırnak boyaları bitirebilirsiniz. Tırnaklarda nötr tonlar moda. Tüm bunları yaptıktan sonra şık görüntünüzü tamamlamış olacaksınız.

Peki yaz makyajı nasıl yapılır?
Yaz makyajı yaparken en çok dikkat etmemiz gereken nokta kullanılacak kozmetik ürünlerdir. Kozmetik ürünleri seçerken ekstra özen göstermemiz gerekir. Güneşe daha fazla maruz kalınacağı için makyaj ürünlerin kalitesi çok önemlidir. Artık nerdeyse her markette kozmetik ürünler satılıyor. Alacağımız kozmetik ürünlerin sağlığımızı tehdit etmemesi gerekir.

Kozmetik ürünlerin antialerjik olması gerekir. Kozmetik ürün alırken alerjik test yapılmasını isteyin. Üründen biraz alıp iç bileklerinize sürün. Bir süre bekleyin. Eğer o bölgede kızarıklık ve kaşıntı gibi belirtiler varsa o kozmetik ürün size uygun değildir. Bu ürünü almayın.

Ayrıca yaz döneminde çok fazla terlediğimiz için makyajımız akabiliyor. Bu yüzden suya dayanıklı makyaj malzemeleri kullanmak gerekir. Şimdi makyaj yapma zamanı.Yaz makyajı yaparken doğal bir görünüme sahip olmak ilk amacımız olmalı. Hava zaten sıcak olduğu için koyu renk farlar ve rujlar kullanmaktan kaçınmalıyız. Gözlerimizi açık yeşil, açık mavi, kiremit renkleri, açık kahverengi, lila gibi renklerle güzelleştirebiliriz.

Fondöten kullanımı çok mecbur bir durum yoksa yapılmayabilir.

Ruj seçiminde de doğal ve açık renkler tercih edilmelidir.

Allık kullanımıyla makyaj tamamlanır.
Devamını Oku...