reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Menepoza giren kadınların halleri

Yazar fotoahmet 25 Mayıs 2018 Cuma 0 yorum
Gelişmiş ülkelerde menopoz kadınlarda ortalama 51 yaşında başlar.

40 yaşına kadar olan kadında başlayan menopoz erken menopoz sayılır. Erken menopoz kadının sağlığına çok olumsuz etkiliyor. Kadınların sağlığını koruyan önemli hormon östradiol. Bu hormon kadınların cildini, kemiklerini, kalp-damar, cinsiyet vb. organ ve sistemlerini genç ve sağlıklı tutmaya yardımcı olur. Menopoz sırasında estradiolun ve diğer kadın hormonlarının seviyesi keskin iniyor ki, bunun sonucunda kadının vücudu savunmasız kalır. İşte bu nedenle menopoz (menopoz) döneminde olan kadınlarda kalp-damar, cinsiyet, dayak-hereki sistemlerinde çeşitli bozulmaların ve hastalıkların riski artıyor.


Erken menopoz geçirmiş kadın estradiolun korunmasından daha sık mahrum olur ki, bu da o bozulmaların riskini daha da artırır.

Bazen günlük hayatta yol verdiğimiz hatalar bize zamansız olarak herhangi hastalıklar veya bozulmalar şeklinde geri dönüyor. Bu bozulmalar biri de erken menopoz ki, bu bozulmadan kendini sigortalamak için bazı vərdişlərimizdən imtina etmeli ve bazı yeni alışkanlıklar kazanmalıyız.

Sigara içmek
Sigara içen ve kullanmayan kadınlar arasında yapılan araştırmalar sigara içen kadınların diğerlerine oranla daha sık menopoz dönemine girdiğini gösterdi.



Düzgün beslenme
Vücuttaki yağ kitlesi belli çekiden düşük ise, adet bozuklukları oluşabilir ve menopoz yaşanabilir. Kadının vücudunda bulunan yağ kitlesi kadının hormonal fonun normal olmasını sağlar. Bu yağ kütlesi normalden düşük olduğunda, hormonal arka plan bozulur.

Çok zayıf olmak ve hızlı kilo menstruasiyadan kesilme nedenlerinden biridir. Vücuttaki piyin miktarı belli bir noktaya gelince kadın yeniden aybaşı olarak normal hayatına geri dönebilir.

Stresli yaşam tarzı geçirmek
Kadınlarda stresin en sevdiği hedeflerden biri cinsiyet sistemdir. Çok güçlü ve kalıcı kronik stres kadınlarda erken menopoz neden olabilir.

Hareketsiz yaşam tarzına sahip olmak
Az hareketli yaşam tarzı kesinlikle tüm vücuda olumsuz etkiliyor. Az hareketlilik sonucunda vücutta kan dolaşımı bozulur, çeşitli organ ve sistemlerde durgunluk oluşur ki, bu da gelecekte çeşitli bozulmalara yol çıkarır.

Erken ergenliğe giren kız çocukları da erken menopoz sorun ile karşılaşır. Aile geçmişi, ameliyatla yumurtalıkların alınması, autoimmun hastalıkları, kanser tedavisi ve kromozom bozuklukları da menopoz neden olan başlıca nedenler arasındadır.

Menepozu  geciktirmek için aşağıdaki tedbirler görülebilir:

Haftada en az 3 kez spor yapan olun.
Vücut kitle indeksinizi hesaplayın. Ne çok kilolu, ne de çok zayıf olun.

Sigara içmeyin ve pasif çekmeden de kaçının.

Kalsiyumdan zengin gıdalar fazla olmalıdır. Günde 200 ml süt için, yoğurt veya dondurma yiyin.

Balık, ceviz, fındık, kabak çekirdeği, brokkoli, lahana, karnabahar, domates, biber, havuç, kuru erik, nar, üzüm, çilek, karpuz, imal edilmemiş tahıl, ve tahıl ürünleri gibi yüksek antioksidanlar sahip gıdalara tercih.

Ayrıca yeşil çay ve taze greypfrut suyu gibi serbest radikallarını emme gücü yüksek olan içeceklerden kullanın.

Antioksidan ilaçlar alın.

Açık havada sıkça olun.

Hiç yorum yok: