reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Yumurta ya dokunduktan sonra elleri neden yıkamak gerekir?

Yazar fotoahmet 25 Mayıs 2018 Cuma 0 yorum
Yumurta ya dokunduktan sonra elleri neden yıkamak gerekir ;Tavuk yumurtası tüm zamanlar ve milletler için en popüler gıdalardan.

Oldukça lezzetli tada sahip yumurta sağlık için yararlıdır, ucuz maliyeti ve birçok yemeklerin ayrılmaz parçası içerir. Fakat bunların yanında tavuk yumurtası hem de tehlike kaynağıdır, böylece salmonelyoz yakalanma riski taşır. Peki bu hastalığa yakalanmaktan nasıl korunmalı? Yumurtaya el attıktan sonra elleri yıkamak gerekir
Salmonelyoz – salmonella bakterileri tarafından işlenen akut bağırsak enfeksiyonudur. Bulaşma genellikle enfeksiyona enfekte hayvanlardan gıda ürünleri (et ve et ürünleri, süt, yumurta) yoluyla gerçekleşir. Salmonella bakterileri yakalanmanın çeşitli yolları olsa da, en çok rastlanan neden işte tavuk yumurtaları. Bu yüzden de bu sorunla karşılaşmamak için bazı kuralları bilmek ve uymak önemlidir.

İlk önce bilmek gerekir ki, enfeksiyon taşıyıcısı yumurtanın kendisi değil, yumurtlayan tavuk. Kuş çiftlikleri, tavuk çiftlikleri kuşların büyük yoğunluğu, sivil temiz saklama koşulları ve kalitesiz yem bu hastalığın geniş yayılma sebeplerindendir. Ancak hatta hasta tavuktan taze yumurtalarda bile salmonella olmuyor. Bakteriler ancak yumurtanın kabuğunda olur, özellikle de onun üzerinde tavuk peyininin izleri görünüyorsa. Böylece enfeksiyon genellikle yumurtanın içerisinden değil, yumurtanın kabuğu ile temas sonucu oluşur.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bu sorunun basit çözümü bulundu: henüz 1970’lerin ortalarından tavuk çiftliklerinde yumurtalar yıkanır ve özel zararlandırma işleme prosedurundan yapılır. Fakat bu, tamamen ters etki verebilir. Son araştırmaların sonuçlarına göre, Amerika tavuk çiftliklerinde yumurtaların temizlenmesi sırasında yumurtanın kabuğunda bulunan özel koruyucu tabaka bozuluyor. Oysa bu tabaka doğa tarafından çeşitli enfeksiyonlardan koruyan doğal bariyer gibi oluşmuştur. Sonuçta amerikan yumurtaları hep çok temiz ve güzel bir görünüme sahiptir, ancak daha az güvenli olurlar.
Peki siz yine salmonelyozdan nasıl korunmak olur? Yumurtanın alınması, depolanması ve hazırlanması sırasında hangi kurallara uymak gerekir?

Yumurtayı alma ve saklama işlemi nasıl olmalı
Yumurta aldığında büyük çiftliklerde değil, küçük çiftçi çiftliklerde üretilen yumurtaları almaya çalışın.
Yumurta seçerken onun temiz ve kabuğunun zedesiz olmasına dikkat edin.

Yumurtayı buzdolabında özel rafta Posta ve diğer ürünlerle temas etmemesine dikkat edin.

Yumurtanın depolama için olan eşyaları mümkün olduğu kadar sık sık yıkayın.

Kullanım başlamadan önce (ancak bundan çabucak yok) yumurtayı sıcak suda sabunla iyice yıkamalıdır.

Hazırlanma işlemi sırasında yumurtanın tüm kabuklarını toplamak ve atmak, onunla temasta bulunmuş tüm aletleri (bıçak, kesici tahta, işlek yüzey) ise iyice yıkamak gerekir.

Ellerinizi mutlaka yıkayın!
Bu basit kurallar size salmonelyoz yakalanma riskini azaltmaya yardımcı olacaktır. Ancak təhlükəsizliyinizə 100% emin olmak istiyorsanız, o zaman bilmelisiniz ki, salmonella
mikropları soğuğa dayanıklıdır, ancak termik emala karşı hassastırlar. Bu nedenle yumurtayı pişirirken sarısının çiğ kalmamasına dikkat etmek, kaynamaya başlayan andan 15-20 dakikadan az olmamak pişirmek, omlet hazırlayırsınızsa, her iki tarafını kızartın gerekir.
Bu kuralları gözardı etmemek önerilir. Çünkü oldukça sevimsiz ve yaygın enfeksiyon olan salmonelyoza herkes bulaşabilir. Özellikle de gıda rejiminin bozulduğu yılın sıcak aylarında ve tatil sırasında daha dikkatli olmak tavsiye edilir.

Hiç yorum yok: