reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Günde kaç saat uyumalıyız

Yazar fotoahmet 25 Mayıs 2018 Cuma 0 yorum
Günde kaç saat uyumalıyız.Uyku insan hayatında önemli ve bazen bize öyle gelir ki, yeterince yatmıyoruz. Fakat uzmanlar farklı yaş kategorileri için gereken uyku modunu açıkladı …


Öyle ki,
0-3 ayliq – 14-17saat
4-11ayliq – 12-15saat
1-2yas – 11-14saat
3-5yas – 10-12saat
6-13yas – 9-11saat
Karşılaştırma için diyelim ki, ulusal sağlık inistitutunun tavsiyesine göre yeni doğmuş çocuklar 16-18 saat yatmalidilar.
Okula kadar çocuklar için tavsiye görülen uyku saati 11-12 saattir.
Erişkinlerde 9-10, yetişkin yasta olanlara, özellikle yaşlılara 8-9 saat uyumak önerilir.

ABD’nin Pensilvanya Üniversitesi yuxi ile qidalanlmaya dair ilginç araştırma yaptı. Bildiride bildirilir ki, ne kadar uykuya hangi hastalıklara yakalanma riskimizin daha fazla olduğunu belirler. Uyku tipinizi bilerek hem hastalıklardan korunabilir, hem de nasıl qidalanacağınızı öğrenebilirsiniz.

1 tip – Çok az uyuyanlar: 0-4 saat
Gün boyunca kendilerini halsiz, uykulu hissederler. Vücutları çok zaman susuz kalır ve hastalıklarla ilgili mücadelede aciz olur. Obezite ve diyabet gibi hastalıklar riski büyük olur. Hücrelerdeki şeker hormonunu düzenleyen insülin azalır. Bu şekilde yatmak yüksek tansiyon riskini artırır ve sonuçta diyabet ortaya çıkar. Çok az yatanlar ağırlığı artırmaya da eğilimli olurlar. Onlarda stres hormonu olan kortizolun seviyesi yükseliyor ve iştahları açılır.
Bu tipte yatanlar güne 1 bardak domates suyu ile başlayabilirler. Kırmızı biber veya greyfurt gibi meyve-sebzede de faydalanılabilir.

2 tip – Günde 5-6 saat uyuyanlar
Az uyuyanlar fazla kalori kullanır edenlerdir. Bu tipte uyku uyuyanlarda C vitamini eksikliği olabilir. Felç ve kalp krizi riski yüksektir. Az uyku kalp hastalıkları riskini de artırır. İyi ki, günlük rasiondan C vitamini eklemek öylede zor değil. Örneğin limon, mandalina, portakal yiyin, günde birkaç adet cevizden kullanın.

3 tip – Çok uyuyanlar: 9 saat ve daha fazla
Böyleleri 9 saatten fazla yatsalar da kendilerini yorgun hissederler. Beyin için önemli maddelerin alınmasında sorun oluşabilir. Çok uyumak yorgunluk, enerjisizlik gibi hasara yol açabilir. Eğer çok yatanlar kategorisine aidsəniz gün içinde en az 30 gram siyah çikolata yemeli. Daha çok hindiler eti, yumurta gibi ürünleri rasiondan Notları olur.

4 tip – İdeal uyku: 7-8 saat
İdeal uyku uyuyanların beslenmesi bir tipi olmuyor. Onlar her şeyden az yemek ve çok su içmeye çalışırlar. Beyin her türde vitamin aldığı ve susuz kalmadığı için artık yemek gerektirmez ve hastalık riski azalmış olur.

Hiç yorum yok: