reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Bebeklerde kabızlık tehlikesi

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Bazen anneler bebeklerde doğuştan veya lap bebeklikten ağır kabızlık gözlüyor.
kabızlık bile çocuklarda günlerce devam ediyor, ana daim imalardan kullanmalı olur, çocuklar sadece imalenin yardımıyla dışkı salgılar. Bu durumda ana gözlememelidir ki, bozulma kendiliğinden geçecektir. Bu çok tehlikeli belirti. Bunun nedeni Qirşprunq hastalığı olabilir.

bebeklerde kabızlık
bebeklerde kabızlık
ger çocuklar bebeklikten kabızlık tan eziyet çekiyorsa, onu mutlaka çocuklar gastroenterologu muayene etmelidir.


Qirşprunq hastalığı doğumsal hastalıktır. Bu hastalık sırasında yoğun bağırsağın bir bölümünde (veya tüm yoğun bağırsakta) sinir hücreleri olmuyor ki, sonuçta yoğun bağırsağın aktivitesi bozulur – bağırsak boşalmır, dışkı burada günlerce yığılır ve kabız hastalıgı oluşur. Bu durumda kabızlık tan sadece imalənin yardımıyla kurtulun mümkündür. Dışkı kütlesinin bağırsakta birikmesi bağırsağın hayli uzamasına ve enlenmesine neden olur.

Hastalık çoğunlukla doğdugu andan kendini gösterir. Hastalığın semptomları genelde çocuk doğduktan hemen sonra meydana çıkar. Qirşprung hastalığının daha hafif formlarında hastalık çocuğun daha büyük yaşta bulunabilir. Erkekler kızlarla karşılaştırıldığında kabızlık daha sık rastlanır.

Qirşprung hastalığı sırasında bağırsağın daha büyük veya daha küçük bölümü zarar görebilir ki, hastalığın belirtileri daha ağır veya daha hafif olur. Çocuklarda Qirşprung hastalığının ağır formlarında doğuştan bağırsak aşılmazlığıyla olur.

Kabızlık Hastalığın ilk belirtileri:
– Kronik kabızlık,

– Köp,

– Karnın büyümesi (çocuğun karnı kurbağanın karnına benziyor).

Hastalık ilerledikçe bu gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır: anemi (kansızlık), hipotrofiya (vücut ağırlığının azalması), göğüs kafesinin deformasyonu, fiziksel gelişimin ve boyatmanın yavaşlatan vb.

Büyüklerde bu kabız hastalıgı kendini kronik kabızlık, köp, karın ağrıları ile gösterir.

Hastalık kademeli olarak gelişir. Kabız olan çocukta bebeklikten gözlenir ve daha önce imalelerin yardımı ile kolaylıkla giderilir. Daha sonra imalenin kullanımı daha az sonuç verir, hastanın durumu ağırlaşıyor: vücut ağırlığı azalır, hastayı karın bölgesinde ağırlık, acılar rahatsız ediyor, nefes darlığı gelişir, anemi ve değişim süreçlerinin bozulması görülür. Hastalığın geç evrelerinde imalenin kullanımı yardım etmiyor. Bu aşamada ağır fiziksel yükleme, beslenmenin keskin degişmesi çok ağır ve hastanın yaşamı için tehlikeli olan bağırsak keçilmezliyine neden olabilir.

Böylece, kabız olan hastanın  diğer nedenlerinden (ödem sonucu, yaşlı insanlarda atonik gebizlikler, non-spesifik xoralı kolit sırasında kabızlı vb.) Farklı olarak Qirşprung hastalığı sırasında kabızlık doğduğu andan gözlenir ve çok ağır niteliktedir.

Qirşprung hastalığının yegane etkili tedavi yöntemi cerrahi işlemdir.

Saglık

Kabızlığın nedenleri
Kabızlık, bağırsaklardaki atıkların ya da dışkının sindirim sisteminden çok yavaş geçmesi durumudur. Bu, dışkının sertleşmesine ve kurumasına neden olur.

Normalde dışkı, bağırsakların kasılma hareketi ile ilerler. Fakat beslenmenizde yeterli lif ve su tüketmediğiniz zaman ya da kolondaki kas kasılmaları yavaş olduğu zaman, dışkı sertleşir, kurur ve kolondan çok yavaş bir şekilde geçer. Bu da kabızlığa neden olur.

Bağırsak yavaşlığına neler sebep olur?
Yetersiz sıvı alımı ve dehidrasyon
Yetersiz lif alımı
Tuvalete gitme ihtiyacı geldiği halde sonraya ertelemek
Fiziksel aktivitenin azlığı
Spastik kolon rahatsızlığı
Yaşam tarzındaki değişiklikler (hamilelik, yaşlanma ve seyahat etme gibi)
Hastalıklar
Laksatiflerin sık ya da yanlış kullanımı
Felç, diyabet gibi hastalıklar
Rektum ve kolondaki problemler
Bazı ilaçlar
Hormonal değişiklikler
Hemoroid ve anal fisuriler
Vücutta oluşan tuz kaybı
Omurilik yaralanmaları
Bazı nadir durumlarda kabız, daha ciddi bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Mesela, kolon kanseri gibi.

Kabızlık Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?
Yazar
6701
Kabız olan sorunu olan bir aile üyesi
Hareketsiz olmak
Yatalak olmak
Lif açısından fakir bir beslenme tarzına sahip olmak
Yaşlılık
Yeterli sıvı almamak
Bazı ilaçların kullanılması
Kemoterapi
Kadınlar, erkeklere göre daha sık kabız sorunu yaşamaktadırlar ve çocuklar da yetişkinlerden daha sık bu problemle karşılaşırlar.

Tedavi yöntemleri
Çoğu vakada, basit yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olmaktadır. Bazı durumlarda ise medikal yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.

Beslenmede ve hayat tarzında değişiklikler
Yüksek oranda lif içeren besinler tüketmek
Düzenli egzersiz
Düzenli sıvı alımı
Tuvalette vakit geçirmek. Tuvalette oturmak için kendinize zaman ayırın. Ayrıca tuvalete gitme ihtiyacını hissettiğiniz zaman ertelemeyin.
Laksatifler (bunu sadece doktorunuz önerdiği zaman kullanmalısınızdır. Çünkü bağımlılık yapabilmektedirler)

Hiç yorum yok: