reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Çocuklarınızı tembih ederken bunları dikkate alın

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Kanun-kurala sevk edilmeyen çocuklar özgürlüğün mahiyetini idrak edemez. Maalesef, bazı ebeveynler yasaları özgürlük hissine aykırı olarak kabul ederler. Onlar çocuklar için çerçevesiz bir ortam oluştururlar. Çerçevesiz ortamda yaşayan çocuklar babanın dikkat ve sevgisini değerlendirir olmayacaktır.


Bu ise büyük bir trajedidir. Kural-yasadışı ortamda yaşayan çocuk kendini kontrol edemiyor ve kendi çevresine yıkıcı tutum gösterir. Bu tip çocukların suça, vahşete daha fazla eğilimi olur. Fıtraten merhametli olan bir varlık yanlış terbiye neticesinde amansızlaşa olabilir.

Bazen öyle insanlarla karşılaşıyoruz ki, çocukluğunu tam özgür ortamda geçirdiğinden geleceğini belirlemek yeteneğini kaybetmiştir. Onlar ebeveynin yerine kendileri için yasalar uygulamış ve bu yetersiz yasaların sonucunda yaratıcılık yeteneklerini kaybettiklerini.

Tembih ise tatsız olsa da, bazı durumlardaysa zorunludur. Eğer ebeveyn bebeği kötü alışkanlıklardan güzellikle vazgeçeceğini bilmiyorsanız, demek tenbehden kullanmalısınız. Ama tembih ve terbiye ayrı mefhumlardir. Terbiye kural yasalarla tanışlıqdırsa, tembih itaatsizliğe göre verilen cezadır. Tembih terbiyeyi, terbiye ise tenbehi değiştirebilirsiniz. Eğer ebeveyn çocuğa tembih uyarı yapmışsa tembih etmeye hazır olmalıdır. Bazı ebeveynler çocuğu

tənbihle korkutmakdan haddi aşarlar. Bu iş tavsiye edilmez.Eğer böyle yaparsanız sabit kural kanunları zayıflatmıştır olacaksınız. Eğer tembih etmek fikriniz yoksa, bu konuda danışmamağınız iyidir.Tenbihle korkutup, onu yerine yetirməyəcəksinizsə, çocuğun kötü işini görmezden işlemi daha iyidir. Değerli ebeveyn olmak için düşünülmemiş hareketlerden ve bu hareketlerin başarısız sonuçlarından sakınılmalıdır.

Peki çocuk için somut tembih boyutları var mı?

Cevapsız hataya göre tembih aynı hataya uygun olmalıdır. Sadece sabah dişini fırçalamadığı için çocuğu hevesle beklediği futbol musabakasından mahrum etmek doğru değildir. Çünkü diş yıkamayla futbol arasında ne ilişki var ?! Aslında, çocuğun kendi dişini fırçalamaması ciddi tenbihe layık değildir. En iyi yol budur ki, çocuğun kendi dişini yumasında bizzat iştirak edilmelidir. Demek, tembih hem kalite, hem de miktar açısından bırakılmış noksana uygun olmalıdır.

Ağır tembih sonucunda çocuklar öğrenebileceği bir işin karşısında aciz kalabilir. Eğer çocuklar tenbihi kendisine karşı zulüm olarak kabul ederse, rahatsız olmalı, ona tenbihin önemini anlatmaya çalışılmalıdır. Fakat ılımlı cezalar daha etkilidir.

Gözlemlerden anlaşılmaktadır ki, çok ağır tenbihin sonucunda çocuk bir de kötü duruma düşmemek için yol arıyor.

Bir misal: sınıfta kızları incitmiş bir oğlanı öğretmen zorlamıştı ki, beş yüz defa “ben daha kızları incitmeyeceyim” sözlerini yazsın. Bu oğlanla yapılan sohbetlerden anlaşıldı ki, onun kızlara karşı yok, öğretmene karşı tavrı değişti. O, kanaat getirmişti ki, kızları kaldıklarında incitsin. Bu oğlan kızlara karşı kötü ilişkinin mahiyetini anlamamıştı.
Eğer çocuğunuzun herhangi bir kötü işi defalarca tekrarlıyorsa, ona işin mahiyetini anlatmaya çalışılmalıdır. Dikkatine ulaştırılmalıdır ki, bu çalışmaya göre tembih edilecektir. Ona bildirin ki, nasıl tembih olunacağı hakkında ortak karar çıkarılacak. Çocuğun kendisinden sorun ki, o hangi tenbihe layıktır. İnanın ki, onun önerdiği tembih yöntemi kendi ağırlığı ile sizi tecrübelendirecek. Bu yöntemden istifade eden bir babaya çocuk böyle teklifler etmişti: “Bana üç hafta yemek verme”;“Bir yıl arkadaşlarımla görüşmeye izin verme …”

Sizin kendi evladınızla tembih hakkında tavsiyeleşmeniz onun tembihinde hafifletir. Bu yöntemin uygulanması sonucunda siz adil hakim olarak kalıyorsunuz.

Tembih çocuğun terbiyesinde o zaman etkili olur ki, ebeveyn durumu kontrol altında saklaya bilsin. Ama kendi muhabbetinizi de esirgememelisiniz.Çocuk hissetmelidir ki, onun düşünceleri dikkate alınır. Tembih türü seçilirken çocuğun duyguları dikkate alınmazsa görülen iş olumsuz sonuçlara neden olabilir. Örneğin, birçok ebeveyn çocuklarına odalarını düzenlemediğinden  saldıra bilmiyorlar. Oysa, sohbet odanın tamamen temizlenmesinden yok, kısmen yığışdırılmasına gidiyor. Çocuk kıyafetlerini eve geldiğinde atmamalıdır. Eğer ebeveyn ilan ederse ki, elbisesi yere atılan çocuk ev işlerinde on beş dakika yardım etmeli , çocuklar kendi noksanını gidermeye çalışır. Ebeveyn olabilir, mahcup bir görkemde çocuğa desin: “Bütün yollar verim vermediğinden seni tembih etmeye mecburum ve bu son yoldur.”

Tenbihe sevk eden muamele hakkındaki önceki hatırlatma çok önemlidir. Bu uyarı ona seçim şansı verir. O, kendi tavrını değişmekle tenbihin önleyebilir. Demek istiyorum ki, onun yanına tokat vurmazdan önce ona uyarı edin. Ona tavrını değişmekle tokatı önlemek imkanı vermelisiniz. Bu durumda tavrını değişmeyen çocuk onun ne beklediğini önceden bilir. Aklınızda tutun ki, bu tokat acıtıcı olmamalıdır. Ona gücünüzü göstermeniz yeter. Çocuğun bu küçük silleden sonra şiddetle ağlamasına hayret etmeyin.

Hiç yorum yok: