reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Çocuğun yabancı cismi yutması

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Çocuğun yabancı cismi yutması
Çocuğun yabancı cismi yutması tehlikeli olabilir ; Bu sorunla bağımlı çocukların annelerinin büyük çoğunluğu karşı karşıya. Küçük çocuklar her şeyin tadına bakmaktan hoşlanır.

Genellikle çocuklar küçük eşyaları – küçük oyuncaklar veya oyuncakların parçaları, bozuk para, düğme, boncuk, taş, meyve çekirdekleri vb. gibi eşyaları yutarlar. Çoğu durumda bu çocuğun 1 yaşından 3 yaşına kadar oluşur. İşte bu nedenle küçük parçaları olan oyuncakların üzerinde 3 yaş ve üzerindeki çocuklar için yazılır.

Çocuğun yabancı cismi yutması
Çocuğun yabancı cismi yutması
Genellikle küçük boyutta olan, pürüzsüz yabancı cisimler çocukta hiç bir rahatsızlığa, ağrılara vs bozulmalara neden olmaz. Çoğu durumda bile yabancı cisimler 2-3 gün sonra kendiliğinden dışkı salgılanması sırasında çocuğun bağırsaklarında çıkıyor. Doktora danıştıktan sonra çocuğa bagırsakları çalıştırma ilacı verilebilir.

Sivri ve kesici eşyalar (iğne, iğne, cam vb.) Ise çok tehlikelidir. Onlar mide-bağırsak traktında takılabilir, onun duvarını delebilir veya kesebilir. Bu ise ağır hasara yol açar. Dolayısıyla eğer çocuk sivri veya kesici eşya yuttu ise, hemen ambulans çağırın. Çocuk kendini iyi hissedebilir, fakat bu hiç de tehlike yok değildir.Doktor gelene kadar çocuğa yemek ve sıvı vermeyin, çocuğu uzandırın.

Piller de (özellikle disk şekilli) çok tehlikelidir. Midenin asidik ortamına düştüğünde onlar hasarlı maddeleri bırakmaya başlar, bu sonuçta midenin kimyasal yanığına neden olur. Bu durumda da hemen ambulans çağırın.

Absorbe mıknatıslar da çok ağır bozulmalara neden olur – mide-bağırsak duvarların yırtılması, iç kanamalar vb. Şu anda çocuklar için magnitlerle olan özel akıllı oyuncaklar bırakılıyor. Bu oyuncakları küçük çocukları almayın.

Nispeten büyük ve ağır eşyaların (örneğin, demir kürecikler, iri demir para vb.) Yutması çocuğun sağlığı ve hatta hayatı için ciddi tehlike oluşturuyor. Belirli bir süre içinde burada kaldığında bu eşyalar gastrointestinal sistem duvarını yırtık ki, bu çocuğun yaşamı için tehlikeli olan iç kanamaya neden olacaktır. İşte bu nedenle çocuğun mide-bağırsak traktına yabancı cisim düştüğünde, mutlaka buradan çıkıp çıkmadığına dikkat edin. Bunun için çocuğun her dışkı salgılanmasını kontrol etmek gerekir. Eğer çocuk klozet kullanıyorsa, bir süre onu güvece otutturun.

Böylece, çocuklar keskin, kesici, iri ve ağır eşyâyı, pil, mıknatısı cıakrtmadıysa, hemen doktora başvurun.

Eğer istenilen diğer absorbe eşya 2-3 gün boyunca dışkı salgılanması sırasında çocuğun bağırsağından çıkmadıysa, mutlaka doktora başvurun.

Hastanede çocuğu cerrah muayene edecektir. Gerekirse cerrah ek muayeneleri (röntgen, endoskopik muayene, ultrason) belirler. Röntgen sırasında sadece demirden yabancı cisimler, taşlar, bazı cam türleri görünür, plastmassdan ve ağaçtan olan eşyalar ile görünmüyor.

Çocuk muayene edildikten sonra onun durumu ölçülür ve çocuğa acil tedavi belirleniyor veya çocuk hastanede doktorların kontrolü altında kalıyor (çocuğa çalıştırma ilaçları verilir ve hekim yabancı cismin dışkıyla çıkıp çıkmamasına kontrol eder).

Eğer eşya hemen çıkmadıysa, bu amaçla endoskop kullanılabilir. Endoskopun yardımıyla gıda borusunda, midede ve 12 parmak bağırsağına takılmış yabancı cisim çıkarmak mümkündür. Eğer yabancı cisim daha derin yerde kaldı ise, laparoskopik yöntemler kullanılabilir.

Bazen annenin çocuğun yabancı cisim yutmasından haberi olmuyor. Hangi belirtiler buna işaret edebilir?

Çocugun yabancı cisim yutma belirtileri
çocukta bulantı ve kusma.
– karında ağrılar,
– Tükürük salgılaması artması ve gegirme
– sıcaklık artışı,
– dışkıda kan ve sümüğün olması,
– yemek yememesi
Böyle belirtiler olduğunda vakit kaybetmeden cerraha başvurun.

Hiç yorum yok: