reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Bebeklerde kabızlık

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Bebeklerde kabızlık ;Birçok anneler bu sorunla karşı karşıyadır. Fakat anneler bilmelidir ki, yeni doğan çocuklarda dışkının er geç salgılanması hiç de tüm durumlarda kabızlığın belirtisi değildir. 
Eğer çocuk anne sütü ile gidalanıyorsa, o günde 1 kez ve hatta bir günde bir (bazen daha geç-geç) necis ifraz edebilir. Mesele şuradadır ki, bebek için en ideal besin olan anne sütü bebek organizması tarafından, hemen hemen, tam benimsenir ki, sonuçta salgılamak için «bir şey» kalmıyor. Dolayısıyla, sadece anne sütü ile beslenen çocuklar dıarıdan gıda alan çocuklarla karşılaştırıldığında genellikle daha geç-geç dışkı dışarı atılır.

Çocuğun yabancı cismi yutması
Bebeklerde kabızlık Çocuğun yabancı cismi yutması 


Yapay besin anne sütü ile karşılaştırıldığında tam benimsenilmiyor ve yapay beslenen çocuklar daha sık dışkı dışarı atılır. Fakat bu da çok kişisel bir meseledir. Yapay gıda ile gidalandırılan bir çocuk günde 2 kez, diğeri 3 kez, diğeri ise küçük miktarlarla 4-5 kez dışkı ifraz edebilir.
Böylece, dışkı ifrazının er geç olması yeni doğan çocuklarda kabızlığın önemli belirtisi sayılmaz.

Bu durumda diğer göstergelere dikkat etmek gerekir:
– Dışkının kütlesi. Yenidoğan çocuğun dışkısı hardal renginde olmalıdır. Katı, birbirine yapışmış küçük kürecikler ( koyun dışkısı) şeklinde dışkı kabızlığın belirtisi sayılır. Bu durumda mutlaka pediatrik başvurmak gerekir. Ancak eğer çocuğun dışkı kitlesi çok durudursa (hemen “pampers” e hopulur ve “pampers” in üzerinde kalmıyor), bu da iyi alamet sayılmaz.
– Dışkı salgıladığı zaman çocuklar rahat olmalıdır. Eğer çocuk bu zaman çok ağlıyor, kızarıyor, gücenir, ayaklarını topluyor ve diğer rahatsızlık belirtileri gösteriyorsa, çocuğun karnı sık sık kopmuş ve ağrılı olursa, bu da kabızlığın belirtisi sayılır.
Eğer geç-geç dışkı salgılayan çocuklar rahat ve problemsiz necis ifraz ediyorsa, onun dışkı kitlesi normal ise, gelişiminde herhangi bir sorun yoksa, rahatsızlık için de sebep yoktur.
Fakat eğer yukarıda saydığımız kabızlığın belirtileri çocukta gözlenen olunursa, mutlaka bu konuda doktoruna başvurunuz
Anne sütü ile gidalandırılan çocuklarda kabızlığın nedeni annenin besin alımından olabilir. Bu durumda anne kendi besin alımına dikkat etmeli ve çocukta kabızlığa neden olan besinleri yememelidir. Çoğu durumda bu gıdaların alımı annenin kendisinde de kabızlığa yol açıyor. Dolayısıyla eğer ana bilir ki, herhangi bir gıda onun özünde kabızlığa neden olursa, emzirme sırasında anne bu gıdadan vazgeçmelidir – aksi takdirde çocuklar da kabızlıktan eziyet çekecek.
Yapay gıda ile gidalandırılan çocuklarda kabızlığın nedeni genellikle suni besinin doğru hazırlanmaması, sıvı açığı (anne sütü ile gidalandırılan çocuklardan farklı olarak dışardan gidalandırılan çocuğa mutlaka sıvı verilmelidir), suni besinin çocuğa uymaması olabilir.

Bu durumda çocuk doktoru kabızlığın dolayısıyla bağlı olarak anneye belli tavsiyelerde bulunabilir. Öyle ki, eğer kabızlığın nedeni çocuğa verilen yapay gidaise bu durumda doktor bu gıdayı diğeri ile değiştirmeyi tavsiye edecektir.

Bazı durumlarda kabızlık çocukta çok ağır hastalıkların ve bozulmaların belirtisi olarak ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kabızlığı olan çocuğu kendiniz tedavi etmeyin, mutlaka doktora başvurun

Hiç yorum yok: