reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Bebeklerin gelişim aşamaları

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Bebeklerin gelişim aşamaları ; Anneler bebeklerinin doğumundan hemen sonra onların gelişimlerini büyük bir heyecanla takip etmeye başlarlar, kendi bebeklerinin gelişimini çevrelerindeki diğer bebeklerle karşılaştırırlar. 

Bebeğin gelişiminin sağlıklı olduğundan emin olmak istiyorlar. Ancak bilinmelidir ki, her bebeğin bazı ortak normlar dışında kendi doğasına uygun bir gelişme hızı olur. Ayrıca belirtelim ki, gelişme hızları kız ve erkek çocuklar için farklıdır. Genelde bebeklerin gelişim dönemlerini şöyle toplanabilir

Doğumdan sonrakı ilk aylar:Bebeklerin gelişim aşamaları
Yeni doğan bir bebeğin gelişimi çok hızlı gidiyor. Neredeyse ilk iki haftadan sonra bebeğinizin yüzünüze ilgi ile baktığını görürsünüz. 6. haftasında bebeğiniz artık sizi tanımaya ve size gülümsemeye başlayacak. Aynı zamanda artık bebeğinizin ağlama nedenlerini anlamını bileceksiniz. Örneğin, acıkma ağlaması ile uykusunun geldiğini haber veren ağlamayı birbirinden ayıracaksınız.

İlk dört haftada bebeğin uyku süresi ortalama hesabla15-16.5 saat olur. Bu dönemde bebekler günün çeşitli saatlerinde neredeyse dört kez yatıyorlar. Ancak bazı bebekler de vardır ki, onların uyku süreleri gün boyunca dokuz saati geçemez ve bu uyku süresi de onlar için yeterli olabilir.

Altı-Sekiz haftalarında bebeğiniz çevresindekilerin ilgisini çekecek şekilde sesler çıkarmaya başlayacak. Bebeğiniz bu dönemde yüzünüzü ellerinizle saklayıp, sonra heyecanlı bir şekilde yüzünüzü yeniden gösterdiğinizde çok sevinecek ve bu oyundan büyük zevk alacaktır.

Üç-altı ay arası:
Genellikle üçüncü aydan sonra bebeğinizin vücudunu hareket ettirbildiğini, otururken başını tutabildiğini göreceksiniz. Aynı zamanda bu dönem eline geçen hemen hemen her şeyi ağzına götürdüğü dönemdir.

Bebekler bu dönemde çeşitli seslerin egzersizini yapıyorlar. Okuduğunuz lay-katmanların ve şarkıların bebeğiniz üzerindeki yatıştırıcı etkisi daha da artacaktır. Bebeğiniz, gün içinde iki-üç kez yatmakla, toplam 14- 15 saat yatacak.

Altı-dokkuz ay arası:
Altı aydan sonra bebekler yavaş yavaş emekleyerek yürümeyi öğrenmeye başlarlar. Bazı bebeklerin hiç emeklemedikleri, bazılarının ise kalçalarının üzerinde hareket ettikleri görülmektedir. Bu dönemde zaten desteksiz oturabilir bilirler. Dokuzuncu aylarında bebeklerin bir yerden tutarak dura bildikleri görülmektedir.

Bebeklerin bu dönemde «dadadadada” gibi sesleri tekrarladıklarını ve değişik sesleri taklit ettiği görülmektedir. Bu sesler 12. veya 15. ayda söylenecek ilk kelimelerin de temelini oluşturur. Bebeklerle bu dönemde çok konuşmak, konuşmaya teşvik etmek dil gelişimine yardımcı olur. Doktorlar henüz konuşmaya başlamayan çocukların konuşmayı için 48. aya kadar beklemenin uygun olduğunu önermektedirler.

Bu dönemde bebekler gün içinde iki kez yatmakla, toplam 14 saat uyurlar.



Bir yaşına doğru:
Bir yaşına yaklaştıkça bebekler hiç kimsenin yardımı olmadan ayakta durabilmektedir, hatta yürüyor. Bebeğiniz 18. ayına kadar gezmese mutlaka doktorunuza başvurun. Bir yaşına yakın bebeğiniz herhangi bir eşyayı gösterebilir, “bay-bay” diyerek gönderebilir. Aynı zamanda “ana”, “baba” demeye başlar. 12. ayda “hayır” kelimesinin anlamını anlayacak.

Hiç yorum yok: