reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

İstenmeyen gebelik (spiral) koydurmak

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
İstenmeyen gebelik (spiral) koydurmak

Istenmeyen gebelikten korunmak için kadınlara jinekologlar tarafından çok zaman “spiral” koydurmak öneriliyor. Dünyada 106 milyondan fazla kadın “spiral” kullanıyor. “Spiral” bilimsel dilde “lippes lup” denir. Bu aletin spiral şeklinde olması sonradan onun “spiral” adlandırılmasına neden oldu. Buna “rehmdaxili açar” da denir. T şeklinde olan bu alet esasen yeni çocuk dünyaya getirmiş, adet sancısı az olan, düzensiz kanamaları olmayan, kansızlık sorunu yaşamayan kadınlara konur. Spiral takdırmanın en uygun günleri ise adetin ikinci, üçüncü günleridir.

Uzmanlara  göre, “sarmal” istenmeyen hamile kalmayı  önleyen en güvenilir yöntemdir. Ancak “spiral” ı olan kadının da hamile kalmak ihtimali var. Peki bu, hangi durumlarda ortaya çıkabilir?

Konuyla ilgili doktor jinekolog Yayla Babayevanın sözlerine göre, “sarmal” koyduran zaman yüzde 1 oranında hamile kalma şansı var. Eğer “spiral” yerinden oynamışsa, hamile kalmak ihtimali daha yüksek olur: “” Spiral “olduğu halde hamileliğin gerçekleşmesi” spiral “terpendiyi zaman mümkün olabilir. Spiral yer deyişibse, sürüşübse, hamilelik ihtimali artıyor. Bu nedenle spiral qoydurulduqdan 1 ay sonra doktor kontrolünden geçmek lazımdır. “Spiral” ın kaydığını transvaginal ultrason aracılığıyla belirlemek mümkündür. “Spiral” ın kaymasına onun yanlış konulması ile birlikte, doğuştan sonra çocukluk boynunun genişlemesi neden olabilir. Eğer “spiral” konulduğu takdirde hamilelik baş tutubsa, gebelik ilk haftalarda, en geç 3 aylığında sonlandırılmalı ve “spiral” çıkarılmalıdır. Spiral çıkarılmazsa, büyük olasılıkla ki, hamilelik öldürülebilir olabilir. Gebelik devam ederse, spiralı çıkarmak mümkün olmazsa, bu hamilelik sırasında kadın çeşitli infeskiyalara bulaşabilir, suyu çabuk gelebilir ve erken doğum olabilir “.

Jinekolog lara göre, bazı kadınlar “spiral” olduğu halde gebe kaldıkları takdirde  doğurmayı düşünüyorlar. Fakat unutmayın ki, bu çocuğun normal doğum şansı çok azdır. Bu çocukta herhangi bir aksilik mutlaka olacaktır.

Uzman Jenekologlar bildirir ki, “sarmal” ın yan etkileri de olduğundan, bu, her kadına koyulmaz. Spiralin konulması adet sancılarını arttırır. Genel olarak, böyle acılar ve leke şeklinde kanamalar 3 ay süreyle devam eder, ondan sonra tamamen geçer. Ağrı ve kanama 3 ay içinde geçmiyorsa, “sarmal” ı çıkarmak mutlaktır. Çünkü bu, vücudun “spiral” ı kabul etmediği anlamına gelir.

“Spiral” acemi doktor tarafından takılarsa, kadının enfeksiyon bulaşması ve rahminin delinmesi gibi sıkıntılar oluşabilir. Rahim deşilirse, “sarmal” karın boşluğuna düşebilir ve mutlaka açık ameliyata ihtiyaç duyulur. Böyle durumlarda da gebelik kafa tutabilir: “Genel olarak,” sarmal “doğuştan 6 hafta, sezeryan kesisi işleminden 12 hafta sonra konur. “Spiral” konulduğu andan itibaren çocukluğu istenmeyen gebelikten korumaya başlar. “Spiral” lar çeşitli süreçlere konur. Bu süre 3 veya 5 yıl olabilir. Azmüddətli spiraller 1 yıllığına konur. Ama her durumda hekim kontrolü mutlaktır “.

Eğer kadında tedavi edilmemiş çocukluk boynu hastalığı, yumurtalık sorunu, çocukluk ağzı kanseri, herhangi cinsel hastalık, enfeksiyon, vajinal kanama varsa, çocuğu düşmüşse veya doğum sonrası sepsis keçiribse, ona “spiral” koymak olmaz.

“Spiral” konulduktan sonra nadiren cinsel ilişkiden sonra kanama gözlenebilir.

Doktorun sözlerine göre, uzun vadeli “spiral” lar sağlık için zararlı olabilir. Bu nedenle kısa vadeli “spiral” lara ağırlık vermek gerekiyor. “Spiral” qoyduran kadın yeniden anne olmak istediği takdirde “spiral” çıkarılır ve bir süre tedavi aldıktan sonra yeniden hamile kalmak mümkün olur: “Bazen halk arasında” sarmal “ın kanser yarattığı söyleniyor. “Spiral” profesyonel uzman tarafından ortaya konulmuş, kadının vücudu tarafından kabul edilmiş ise, kayma, deşilme yoksa, hiçbir sorun yok “.

Belirtelim ki, spiralların fiyatları malzemelerine ve qoyulma süresine göre değişir.

Hiç yorum yok: