reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Hamilelik ve stres

Yazar fotoahmet 26 Mayıs 2018 Cumartesi 0 yorum
Hamilelik ve stres ; Hamilelik kadının hayatında özel bir dönemdir. Hamilelik sırasında kadın sık sık gergin olur, bazen sebepsiz kızıyor, öfkeleniyor, ağlıyor olabilir.

Hamilelik ve stres
Hamilelik ve stres
Buna sebep hem kadının vücudunda (bu arada, sinir sisteminde) meydana gelen ciddi değişiklikler, hem de karnında olan bebeğe göre rahatsızlık hissidir. Hamile kadınlar bir çok bölümü çocuğun hasta, kusurlu doğumundan, hamileliğin zamanından önce bozulmasından korkuyor.

Böylece, gebeliğin kendisi kadın için belli stres faktörüdür. Bu durumda hamile kadının etrafında olan insanlar onu her türlü ruhlandırmalı, stres ve heyacanlamalardan korumalı, ona karşı sevecen, nevazişli olmalıdırlar. Hamile kadın daima sakin ve onun için konforlu bir ortamda olmalıdır. Bu gebeliğin gidişatı ve gelecek bebeğin sağlığı için oldukça önemlidir.

Tabii ki, hafif stresler, heyecanlamalar hayatımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Ayrıca böyle hafif stresler hatta organizma için hayırlıdır.

Fakat bazen hamile kadın güçlü kalıcı streslere, heyacanlamalara maruz kalıyor. Güçlü stres, korku, heyecan sırasında kadının kanına özel stressiz hormonlar salgılanır ki, bu hormonlar rahim tonusunu artırır.  (özellikle gebeliğin öncesinde) veya erken doğuma neden olabilir.

Amerikan Bilimsel Akademisi araştırmalarına göre, güçlü stres sırasında hamile kadının vücudu doğal seçim götürür ki, bu seçimin sonucunda güçlü döl kalıyor, daha zayıf cenin ise helak olur.Erkek cinsine mensup olan ceninler daha zayıf olduğuna göre, uygun olmayan koşullarda daha sık helak olurlar.

Diğer taraftan stres (özellikle kronik stresler) ciftde kan dolaşımını bozar ve bunun sonucunda bebeğin oksijen ve besleyici maddelerle sağlanması süreci bozulur. Bu ise çocukta çeşitli sorunların oluşmasına neden olabilir. Öncelikle bu doğan çocuğun ağırlık normalden az olmasına yol çıkartabilir.

Güçlü kalıcı stresler toksikozun güçlenmesine, doğum sırasında çeşitli bozulmaların gelişmesine neden olabilir.

Amerikalı bilim adamları araştırmalar sonucunda karara varıldı ki, Hamilelik ve stres sırasında kalıcı güçlü streslere maruz kalan kadınların çocukları korkuya ve heyecanlamaya daha meyilli olurlar, onlarda zihinsel gelişiminin yavaşlatan daha sık durumlarda görülür, onlarda diğer çocuklarla karşılaştırıldığında otizm gibi ağır bozulma daha sık gelişme ediyor.

Böylece, hamile kadın kendini streslerden mümkün olduğunca korumalıdır ve çevresindeki insanlar ona bu işte yardımcı olmalıdır.

Fakat eğer hamile kadın stres durumuna düşmüşse, o, bu durumdan daha sık çıkmaya bilmelidir. Bunun için psikologların bazı meslehetlerinden kullanılır.

Hamilelik ve stres den kurtulmak için ne öneriler
Fiziksel Aktivite (çeşitli biçimlerde – spor, gezi, ev işleri vb.) Stres durumlarından çıkmak için en iyi yöntemdir.
Herhangi hoş olay haddin düşünmeye çalışın (çocuğun doğması, onun ilk gülümsemesi vb.).

Olumsuz olayı arkadaşlarınız veya akrabalarınızla tartışın. Bu stresin azalmasına yardımcı olur.

Ağlamak istediğinde – ağlayın. Bu da olumsuz emosiyaları azaltır.

Uyku stres ve heyecanlamalarla mücadelede yardımcı olur.

Hiç yorum yok: