reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Depresyon ve bayanlar

Yazar fotoahmet 24 Mayıs 2018 Perşembe 0 yorum
Genellikle, depresyon nedir? Umutsuzluk dolu, üzücü durumun artarak uzun vadeli hal alıp sosyal etkinlikte ve yaşam faaliyetlerinde ciddi sorun yaratan bir durumuna depresyon denir.

Depresyon her bir insanda -erkek, kadın, genç ve qocalarda ola bilir.Malum olmuştur ki, kadınlarda olan depresyon erkeklere oranla 2 kat daha fazla olur ve bu depresyon erkek, çocuk ve qocalarda olan depresyondan özellikleriyle farklıdır.
Her birimizin hayatında yaşanan hayal kırıklığı periyodik yaşanan bir prosesdir.Lakin bu keder dolu atmosfer uzun süre devam ederse, demek ki, biz depresyondan muzdarip çəkirik.Depressiyanın çeşitli türleri vardır ki, bunlardan da bazıları, hatta aylarca devam etti, hayat fealiyyetimizde büyük sorunlar bilər.Depressiya öyle bir süreçtir ki, hayatımızın her alanında–işte, ailede ve kişisel rahatsızlık hissi çerçevesinde gerçekleşebilir biler.Eger bir insan kendini imidsiz, zayıf, suçlu ve çaresiz hissediyorsa, demek ki, o depresyona düşmüşdür.Amma endişeye değmez çünkü bu, tedavi edilen bir xəstəlikdir.Qadınların depresyonda olmaları hakkında şöyle bir bilgi vardır.ABŞ hastanelerinde her yıl 12 milyona yakın kadın depresyondan tedavi edilir ve her 8 kadından biri ise depresyona düşmek ehtimalındadır.Qadınların erkeklere oranla iki kat daha fazla depresyona girmeleri ile ilgili çeşitli fikirler mövcuddur.Bunu, esasen biloloji, psikolojik ve sosyal faktörlerle izah edirlər.Buna neden olan biyolojik faktörler şunlardır:

dönemi harmonik problemlər.Buraya yorgunluk, duygusal tepki, sinirlilik vb aittir.
-hamiləlik, sonsuzluq.Bu zaman kadınlarda çeşitli harmonik değişiklikler oluşur, bu da onları daima büyük risk altında tutar;
-menopauza vs.
Sosyal -mədəni faktörler ise şunlardır:
-rol müxtəlifliyi.Qadınların hayatta tuttukları görev ve çeşitli sorumluluğundan kaynaklanan faktorlar.Bunları evli kadınlara ait ediyorlar.
-qeyri–eşitlik baskıları;
-Fiziki tehdit korkular vs.
Psikolojik faktörlere ise şunlardır:
-bacarıq mekanizması–bu, öyle bir süreçtir ki, bu zaman kadınlar depresyondan çıkmak için fazla tartmak edirler.Bu ise sadece hafiflik, hatta daha da ağırlaşma yaratır.
-stress cavabı.Qadınlarda erkeklere oranla depresyon sırasında ve stres sırasında harmonlar oluşuyor, bu da depresyonu artırıyor.
-Cinsi olgunluk ve güzellik sorunları–bu, esasen genç ve genç bayanlarda baş verir.Onlarda özgü çeşitlilik hissi, form değişiklikleri ve yetkinlik algıları depresyonun varoluş kaynaklarından.
Insanlar bazen depresyonda olmalarına aldırmadan yaşamaya devam edirlər.Halbuki bu, onların hayatında ağır sonuçlara yol açabilir bilər.Bəs bunu bilmek olur? Depresyonun belirtilerini şöyle ayırt edilebilir:
-sıxıntılı durum;
-Heyat meşğuliyyetine olan çıkarların sönmesi ve hevesten düşme;
-Ümid ve suçluluk duyguları;
-Kendini öldürmek duygusu;
-az veya çok uyumak;
-arıqlama ve iştahasızlıq;
Kadınların depresyon durumuna düşmelerine neden olarak onların sosyo-ekonomik statü azlığı bu süreci sürətləndirir.Bu Dolayısıyla onların maddi təminatsızlığı, eğitimlerini sürdürebilmek bilmemesi gibi meseleler ortaya çıkar ki, bu da depresyona ciddi etki edir.Bilavasitə nedenler ise eşler sorunları ve təminatsızlığı, cinsel fəqlər ola biler.Bu risk faktörlerine aşağıdakileri ait alınabilir:
-ailədə olan rahatsızlık ruh hali ve sorunları;
-yetkinlik yaşında olup geçen kişisel rahatsızlıklar;
-on yaşından önce ebeveyn kaybı;
-uşaqlıqda yaşanan fiziksel ve cinsel baskılar vb;

Depresyon durumunda insan her şey yapmaya qadirdir.O, kendisini öldürebilir ve diğerlerinin hayatını da alt üst edebilir bilər.Belə durumda iyi olur ki, psikologlara başvuru olunsun, çünkü yukarıda belirttiğimiz gibi kadınlarda depresyonun varoluş nedenleri çeşitli olduğundan bunun için özel tedavi gereklidir .Bu, mümkün değilse, insan kendi kendini de tedavi etmeye kadirdir.
Depresyonda kendine yardım araçlarına aerobik idman, istenilen bir kursa gitmek ve yaratıcı işleri ile uğraşmak, güleryüzlü iyimser insanlarla iletişim kurmak aittir ki, bunlar yeterince iyi etkiler. Fakat tespit edilmiştir ki, insanlar depresyona bağlanınca, bu araçlara başvurmak istəmirlər.Bu zaman hareket etmek için Uluslararası Ruhsal Sağlık Enstitüsü bunları öneriyorlar:
1) Birincil halde kadınlara depressiyasını ortadan kaldırılması için fiziksel hareketler–aerobik önerilir.
2) İkinci tavsiye ise dietik qaydalardır.Belə ki, yemekte değişiklikler yaparak bunu gidermek olar.Bu zaman yemekte tuz, yağlı gıdalar, kafein ve alkol içeren gıdalar azaltılmalı ve bol karbonhidratlı gıdalara ağırlık verilmelidir.
3) Diğer bir tavsiye ilaç içeren qidalardır.B–6 vitamini, kalsiyum, magnezyum, E vitamini genellikle ilerlemelere yol çıkartmıştır.
4) Diğer tavsiye primula ve çilek ağacı ürünleridir ki, bunlar da özel öneme sahiptir.
5) Başka önemli araç ise namaz kılınması ve diğer ibadətlərdir.Bütün yukarıda sıralanan araçlar kadınlarda harmonk değişiklikler sırasında uygulanır.
Ümümilikdə, bu tedavi araçlarının içinde her bir insan için, psikologlar kişisel sakinleştirici yolu tutmayı tavsiye bilirlər.Hər bir insan ilk önce gelecek hayatını düşünmelidir, anlamalıdır ki, hayat hala devam ediyor ve bu hayatta kendimizi iyi göstermek bizim temel görevimizdir

Hiç yorum yok: