reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Evlilik Korkusu ve 30 yaş sendromu

Yazar fotoahmet 24 Mayıs 2018 Perşembe 0 yorum
Maddi yetersizlik korkusu
Erkeklerin geç evlenmesine birçok faktör etkiler. Maddi durumu iyileştirmek, kariyer kurmak isteği geç evlenmeye neden olan amillerdendir. Evlenmek fikrine düşen gencin ilk olarak, kendi maddi durumunu iyileştirmeyi önemli şarttır. Çünkü maddi yönden çevresindeki insanlardan, özellikle de ebeveynlerinden asılı olan gencin ailesi ile ilgili kararlarda bağımsız olmayacağı bilinmektedir. Bu da genç ailenin sağlam temeller üzerinde oluşmasına engel olacaktır. Öte yandan, daha önce aile kurmak için küçük finans maliyetleri talep olunurdusa, şimdi ebeveynlerin yardımı olmadan gençler başına bu işin üstesinden gelemiyorlar. Her bir genç istiyor ki, kendi ücreti ile ailesini geçindirmek gücüne sahip olsun, sonra evlensin. Bazı kişiler maddi açıdan ailesini temin yapamayacağına korktuğundan evlilik fikrine soğuk bakıyor. Çünkü ailesinin, eşinin önünde kim gözükölgeli olmak ister? Ayrıca aile kurmak için öncelikle konut gerekir. Eğitim almak, iş aramak, kendi ayakları üzerinde durmayı başarmak, tüm bunlar uzun yıllar gerektirir. Bu faktörler de bu gençlerin evliliği ikinci plana atmasına neden olur.

Sorumluluğa hazır olmamak
Evlilikten kaçanların bazıları ise bunu psikolojik nüanslarla koordine. Bazı erkekler manevi açıdan ailenin yükünü çeke olamamaktan korkuyorlar. Her zaman tüm sorunlarını ebeveynlerinin üzerine atan, özgürce düşünmeyi, karar etmeyi başaramayan, bu nedenle de aile başkanı rolünün üstesinden başarıyla gelebileceğine inanmayan erkek evliliği ağır bir yük gibi görüp, kendilerini bu sıkıntıya sokmak istemiyorlar.

Başarısız sevgi deneyimi
Bazı durumlarda ise ebeveynler çocuklarının tercihine çok karışırlar. Onlar oğullarının sevip seçtiği biri ile aile kurmasına karşı çıkıyorlar. Bu da kötü sonuçlara yol açıyor. Genç oğlan ruh düşkünlüğüne – depresyona düşüyor ve aile kurma fikrinden taşınıyor. Ayrıca gencin sevdiği kızla çeşitli nedenlerden ilişkisinin alınmaması da, onu evlilikten soğutuyor.

Özgürlüğü korumak isteği
Oğlanların geç evlənməyinin psikolojik nedenlerinden biri de onların bağımsızlıklarının, özgürlüklerinin itiriləcəyindən veya məhdudlaşacağından korkuyor. Gençler geç evlenmekle aileye bağlanıp kalmaktan, eşinden bağımlı olmaktan kaçıyor, sərbəstliklərini korumaya çalışırlar.

Seçim edememek
Öyle erkekler var ki, seçim yapmakta zorlanırlar. “Kiminle evlenim, benim kriteriyalarıma uygun bir kız da yok” sloganını elde bayrak yaparak, yıllarını aramaya geçirirler. Yaş arttıkça evlenecekleri kızda görmek istedikleri özellikler de çoğalıyor. Özellikle de yaşı 30’a yaklaşan erkekler aşırı seçici olurlar. Onlar karşı cinste her xırdalığa fikir verirler. İdeal insanın olmadığını bilseler de, çoğu zaman o ideali aradıklarına göre de evlenmekten kaçıyorlar

Güvensizlik, şüphe …
Çok sayıda “aşk macerası” yaşamış oğlanlar da evlenmeye telesmirler. Bunun nedeni onların kızlara karşı olan güvenini zedelenmesi. Evlenecekleri insanın da bu yaşa kadar hayatında olan kızlar gibi zengin “sevgi tecrübesi” ne sahip olabileceğini düşünerek, kızlara karşı şüphe ile yaklaşırlar. Bu da sonuçta onların tercih etmesine etki göstererek, geç evlenmelerine neden olur. Kısacası evlenmemek isteğinin kökeninde çeşitli nedenler dayanır. Ancak yaşı artık 30’u haqlamış erkekler, aile kurmak için pek fazla zamanlarının kalmadığını bilmelidirler. Psikologlar erkekler için 25-30 yaşlarında aile kurmanın daha isabetli olduğunu düşünüyorlar. Yaşları 30’dan yukarı olan erkek evlenmek istememeyi ise artık ebeveynlerin heyecan tebili çalmasına neden olmalıdır. Çünkü bu yaştan sonra evlenmek çok zor oluyor. Hatta geç evlenmeyin sağlığa etki gösterdiği de yapılan bir çok araştırmalar sonucu saptandı. Ve nihayet, unutmayın ki, kelimenin tam anlamıyla erkek olmak demektir ki, sen birilerinin dayanağı, arkası, köməyisən, ailenin himayəçisisən … Güçlü cinsin temsilcilerinin gücü de işte bundadır

Hiç yorum yok: