reklam

Dügün Tv Aydin Çine


 

Erkeklerin futbol sevgisinin nedenleri

Yazar fotoahmet 24 Mayıs 2018 Perşembe 0 yorum
Erkeklerin futbol sevgisinin nedenleri ; Acaba, neden özellikle erkeklerin hayatında futbol maçlarını seyretmek, bir futbol takımının taraftarı olmak bu kadar önemlidir? Neden erkekler futbolu fanatik olma derecesinde bu kadar çok sevip takip etmeye çalışıyor, hatta tüm plan ve programlarını maç saatlerine göre kuruyorlar?

Tuttukları ettikleri takımın kazanmalarına çok mutlu olup, kaybettiklerinde depresyona girecek kadar kendilerini kötü hissediyorlar?

Bu ve diğer soruların cevaplarını spor severleri psikologlar yıllardan beri araştırmaktadır.Araştırmalara göre özellikle erkeklerin maç seyretmesi en önemli nedenlerinden biri de kafalarını dağıtmasıdır. Futbol gergin iş rejiminden, günlük yaşamın getirdiği sorumluluklardan kurtuluş aracıdır

Aynı zamanda, erkek maçı seyrederken kendini takımın, ya da bir oyuncunun yerine koyuyor. Yani, kendini onunla benzerlik kurar. Tuttugu takımın yada oyuncunun veya takımın başarısını kendi başarısı olarak kabul ediyor. Oyun bittiğinde eğer takımı kazanırsa, hesabı sorduğumuzda şahsın “başardık” demesini muhtemelen çoğu duyup. Aslında “başardık” erkeklerin kendilerini takımları ile ne kadar aynılaştırdıklarımızla  en güçlü kanıtıdır.

Nitekim, kadınlar aktris ve modelleri kendilerine ideal seçerek onlara benzemeye çalışıyor, hem de erkekler futbolcuları kendilerine kumir düşünün. Çünkü futbolcu kimliğinin kendisi erkeğe şöhret, güç, para, rekabet ve dayanıklılık gibi duygular getirir ve kişilerin kendilerini daha iyi hissetmesini sağlar.

Psikolojide bu bilgileri destekleyen “Sosyal kimlik teorisi” ne göre, özgüveni olmayan kişiler kendilerini yalnız ve izole edilmiş hisseder, kaygılı hissederler. Spor taraftarlığı “birlik”, “eşitlik” ve “bağlılık” duygularının erkeklerde yükselmesini sağlar. Ayrıca depresyon riskini azaltır. Aynı zamanda futbol, erkekleri yanlızlıkdan uzaklaştırır. Kadınların yaşamı kadar renkli ve dolu olmayan yaşamlarına heyecan ve coşku katmasına yardımcı olur.

Ayrıca futbol erkeklerin içinde bastırdıkları agressif sağlıklı şekilde ortaya çıkarmasına fırsat verir. Erkekler özellikle maç seyrettikleri an dünyadan ilişkilerini kesebilir, hiç kimsenin düşüncelerine, söylediklerine önem vermezler.

Erkekler için futbol seyretmek bir tür sosyalleşme, iletişim biçimidir. Bu zaman taraftarların içinde her türlü strateji ve taktik olur ve beyni çalıştırıyor. Erkekler için futbol bir tür tedavidir. Saygılarını güçlendiren, ait olma duygusunu yaşatan, heyecan, coşku ve keyif verip adrenalin salgılayan tedavi. Hayatın stres, sorumluluk ve yanlızlıkdan kaçış fırsatı sağlayan araç sayılabilir. Futbol sadece bir oyun değil, gerçek anlamda erkeklere takdim edilebilir bir hediyedir. Bununla birlikte, yine de dikkat etmemiz gereken nokta ise her şeyde olduğu gibi hayatımızda futbol taraftarlığında da aşırıya kaçmamakdır. Yani fanatikleşmemek.

Hiç yorum yok: